Üdvözölték a magas részvételt az ellenzéki politikusok

 

Az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Párbeszéd politikusai üdvözlik az önkormányzati választás magas részvételi arányát és bíznak abban, hogy a választói aktivitás Karácsony Gergely és az ellenzék győzelmét hozza.

Szavazók távoznak a XI. kerületi Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolából az önkormányzati választáson (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Az ellenzéki főpolgármester-jelölt budapesti eredményváróján vasárnap este Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője köszönetet mondott a választóknak a magas részvételért. Az MTI-nek a politikus hangsúlyozta, bíznak benne, hogy a nagy aktivitás egyszerre köszönhető az ellenzéki együttműködésnek, az innovatív kampánytechnológiáknak, és azoknak „a múlt héten kitört botrányoknak, amelyek aláásták a kormányzat politikai, vezetési és erkölcsi legitimációját”.


Az ország és a helyi közösség számára az lenne a kedvező forgatókönyv, ha az ellenzék minél több helyen érne el áttörést és be tudná bizonyítani, hogy van alternatívája a Fidesz „korrupt és erkölcstelen rendszerének” – jelentette ki.

A saját várakozásaikat összegezve megismételte Karácsony Gergely szavait, miszerint nagyban fogadna arra, hogy főpolgármester-jelöltjük nyer.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke örömét fejezte ki a magas választási részvételi arány miatt. Jó, ha az emberek élnek demokratikus jogaikkal, a demokrácia ünnepe, ha magas a részvétel – tette hozzá.

A szocialista politikus szerint az kiszámíthatatlan, kinek kedvez a magas részvétel. A legutóbbi országgyűlési választáson a magas részvétel Budapesten az ellenzéknek kedvezett, míg vidéken a Fidesznek – emlékeztetett.

Közölte, tíz év óta először „ment fel a versenypályára” az ellenzék azzal, hogy összefogott.

Szerinte az elmúlt időszakban sokat fejlődött az MSZP, az ellenzék a mozgósításban és bízik benne, hogy a magas részvétel az ellenzéknek kedvez.

Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője szintén örömét fejezte ki a magas részvételi arány miatt. A politikus úgy fogalmazott: sok választó gondolta úgy, hogy szeretne irányt szabni lakóhelye következő éveinek.

A DK „óvatosan” abban bízik, hogy az önkormányzati választás az ellenzék térnyerésének kezdetét jelenti – tette hozzá.