Az NVB elnöke örül a magas részvételi adatoknak

 

A Nemzeti Választási Bizottság elnöke a demokrácia valódi ünnepének nevezte a vasárnapi önkormányzati választást a magas részvételi adatok miatt. A szavazást nem zavarta meg olyan esemény, amely a választópolgári akaratot gátolta volna.

Rádi Péter, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és Bozsóki Éva, az NVB elnökhelyettese az önkormányzati és nemzetiségi választás napján, az NVB ülésén a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai székházában (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Rádi Péter a szavazókörök 19 órai zárása után nem sokkal tartott sajtótájékoztatóján örömének adott hangot amiatt is, hogy a szavazást nem zavarta meg olyan esemény, amely a választópolgári akaratot gátolta volna.

Közölte, az NVB délutáni ülésén még nem választásnapi, hanem korábbi beadványokról döntött. Ezek közül két „érdekesebb ügyet” emelt ki. Az egyik Orbán Viktor miniszterelnök választóknak írt kampánylevelét, míg egy másik a kormány kampánytevékenységét kifogásolta; a bizottság – nem jogerős határozatai – szerint egyik sem volt jogszabálysértő.