Nemzetiségi jelöltre 18 településen voksolhatnak

 

Az önkormányzati választásokkal egy időben ma van a nemzetiségi választás is. Hazánkban 18 olyan település van, ahol a lakosságnak legalább a fele ugyanahhoz a nemzetiséghez tartozik. Az egyik Komlóska, ahol az országban egyedülállóan a ruszinok vannak többségben.

 

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a mátraverebélyi és az alsószentmártoni szavazólap mintáját mutatja (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Nem csak azokon a településeken tartanak ma nemzetiségi választásokat, ahol legalább minden második lakos az adott nemzetiséghez tartozik, hanem minden olyan településen, ahol legalább

huszonöten ugyanazon nemzetiségűnek vallották magukat az utolsó népszámlálás alkalmával.

Így Magyarországon 18 településen szavazhatnak nesztelenségi jelöltre, azok akik kérték felvételüket a nemzetiségi listára. Komlóskán a ruszinok száma 141 fő, így itt öt nemzetiségi képviselőt választanak ma a szavazópolgárok.


A nemzetiségi szavazáson azok vehetnek csak részt, akik előzetesen kérték felvételüket a nemzetiségi listára.

Egy időben, egy helyen van az önkormányzati és a nemzetiségi választás, ugyanakkor a voksolás menete szempontjából más a teendőjük azoknak, akik nem vallották magukat nemzetiséghez tartozónak, és más a valamelyik nemzetiséghez tartozóknak.

Az általános szavazók nem voksolnak nemzetiség tagjaként egyik nemzetiségi listára sem. Ők csak fehér szavazólapokat kapnak és polgármesterjelöltre, Budapestiek esetében főpolgármester jelöltre is szavaznak, illetve egyéni választó kerületi és megyei listára is voksolnak. Ezeket a szavazólapokat nem kell borítékba tenni, elegendő bedobni az urnába.

Aki nemzetiségi jelöltre is szavaz, annak a zöld nemzetiségi szavazólapokon is voksolnia kell, amit a hozzá kapott

zöld borítékba kell elhelyeznie és le kell zárnia.

Amennyiben a nemzetiségi szavazólapot nem a zöld színű borítékba teszi, és a borítékot nem zárja le, akkor az abban lévő szavazólap érvénytelen. A nemzetiségi választópolgárok eltérő számú szavazólapot kaphatnak, attól függően, hogy a nemzetiség helyi, megyei, vagy országos listát is állított. A nemzetiségi szavazók annyi nemzetiségi jelöltre szavazhatnak érvényesen, amennyi a képviselő-testület létszáma.