Meg kell semmisíteni a választók adatairól szóló pártnyilvántartásokat

 

Legkésőbb vasárnap 16 óráig meg kell semmisíteniük az önkormányzati, illetve a nemzetiségi választáson induló jelölteknek, jelölőszervezeteknek a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok (választási irodától kapott) név- és lakcímadatait.

Kövesse velünk percről percre az önkormányzati választás történéseit! Folyamatosan frissülő cikkünkért ide kattintson.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a választásra nyilvántartásba vett jelöltek és listát állító jelölőszervezetek kérhették a választási irodáktól a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok név- és lakcímadatait azért, hogy közvetlen politikai kampánytevékenységet folytathassanak.


Ha a jelölt kérte az adatokat, akkor igazolnia kellett, hogy a 149 ezer forint adatszolgáltatási díjat befizette a Nemzeti Választási Iroda (NVI) számlájára. Ha a listát állító jelölőszervezet kérte, akkor az adatszolgáltatási díj a listás választókerületben megválasztható képviselőnként 149 ezer forint volt. A nemzetiségi választáson induló jelölőszervezetek térítés nélkül juthattak hozzá az adatokhoz.

Az NVI adatai szerint országszerte 80 jelölt és jelölőszervezet vásárolta meg az adatokat a közvetlen kampányhoz.

A választók így megszerzett adatait a jelöltnek, valamint a listát állító jelölőszervezetnek legkésőbb a szavazás napján 16 óráig meg kell semmisítenie, és az erről készült jegyzőkönyvet három napon belül át kell adnia az adatokat szolgáltató választási irodának.