Karácsony Gergely Budapest új főpolgármestere

 

Egyértelműen a fővárosban szerepelt a legjobban az ellenzék. Több eddig stabilan kormánypárti vezetésű kerületben lesz új polgármester, de a leglátványosabb eredmény Karácsony Gergely győzelme az eddigi főpolgármester, Tarlós Istvánnal szemben – közölte az M1 Híradója.

Tarlós István eddigi főpolgármesterre a budapestiek több mint 44 százaléka voksolt. Kilenc év után, a Fidesz eredményváróján búcsúzott a városvezetői széktől. Tarlós István gratulált Karácsony Gergelynek is és sok szerencsét kívánt, és megköszönte a budapestiek támogatását.


Karácsony Gergely – miután biztossá vált, hogy a szavazatok több mint 50 százalékát szerezte meg – azt mondta, az ellenzéki pártok megértették, hogy akkor lehetnek sikeresek, ha szövetségeseket keresnek egymásban.

Budapesten várhatóan 10 kerületben váltják az ellenzék indulói az eddigi kormánypárti polgármestert. Az I. kerületben V. Naszályi Márta vezet, a II. kerületben Őrsi Gergely utasította maga mögé a korábbi kerületvezetőt, Láng Zsoltot. A III kerületben Kiss László gyűjtötte a legtöbb szavazatot. A IV. kerületben Déri Tibor előzte meg Wintermantel Zsoltot.

A VI. kerületben Soproni Tamás váltotta Hassay Zsófiát. Erzsébetvárosban pedig Niedermüller Péter lett a polgármester. Pikó András a nyolcadik kerületben győzött. A korábban előválasztással jelöltté váló Baranyi Krisztina Ferencvárosban végül nyerni tudott. A XI. kerületben László Imrére szavaztak a legtöbben A XVIII. kerületben pedig Szaniszló Sándorra.

A XIII. kerületben 2014-hez hasonlóan most is a szocialista Tóth Józsefre szavaztak a legtöbben. Zuglóban is az ellenzéki összefogás győzött, Karácsony Gergely korábbi polgármesteri helyét Horváth Csaba foglalhatja el. A XV. kerületben az ellenzéki pártok jelöltje tudott győzni Németh angéla személyéban. Kispesten ismételni tudott Gajda Péter.

Kormánypárti színekben az ötödik kerületben újrázni tudott Szentgyörgyvölgyi Péter, ahogy a X. kerületben Kovács Róbert is. Porkorni Zoltán is megtartotta a polgármesteri székét. A XVI. kerületben is ismét a Fidesz-KDNP jelöltje Kovács Péter kapta a legtöbb voksot. A XVII. kerületben is újra kormánypárti győzelem született, Horváth Tamás lett a polgármester. Csepelen Borbély Lénárd 2014-hez hasonlóan most is győzőtt. Ahogy a XXII. kerületben Karsay Ferenc is.

A XX. és a XIII. kerületben független jelöltek kapták a legtöbb voksot. Pesterzsébeten Szabados Ákos, Soroksáron pedig Bese Ferenc.