Tarlós: A választás tétje, hogy határozott kezekben marad-e a főváros, vagy káosz lesz

 

A vasárnapi főpolgármester-választás tétje, hogy a főváros határozott kezekben marad-e, vagy eluralkodik benne a tétova káosz – jelentette ki Tarlós István, a harmadik ciklusára készülő főpolgármester, a Fidesz–KDNP jelöltje szombaton kampányzáró sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Tarlós István főpolgármester, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje kampányzáró sajtótájékoztatót tartott a Városházán (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Tarlós István újbóli megválasztása esetén Budapestnek békét és nyugalmat ígért, és – mint mondta – nem háborúskodást, mint Karácsony Gergely zuglói polgármester, ellenzéki főpolgármester-jelölt, aki teljesíthetetlen ígéreteket tett a kampányában.

Én nyugalmat és eredményeket szeretnék biztosítani a városnak” – fogalmazott, rámutatva arra, ehhez úgy kell küzdeni, hogy nem szabad eleve kizárni a konszenzus esélyét a kormánnyal.

Tarlós István kiemelte: a kormánnyal szemben nemcsak lehet, hanem kell is állást foglalni, amit számos alkalommal meg is tett, amikor szükséges volt, de az együttműködés reális esélyét is meg kell őrizni, mert „a világon nincs olyan kormány, amelyik hiába nyitott rá, együtt tudna működni egy zsigerből ellenséges, örökösen fenyegetőző, gyűlölködő városvezetéssel”.

Budapest öt éve a tét, nem pedig egy tétova ember vágyálmai” – jelentette ki Tarlós István.

Kitért arra is, hogy semmi értelme a kormánnyal szemben bármilyen értelemben nem együttműködő, ellenségként viselkedő és ezt előre bejelentő városvezetőnek lenni, mert az a város érdekében gyakorlatilag semmi eredményt nem hozhat.

Tarlós István a kampányról úgy nyilatkozott, hogy „ez egy szennyes kampány volt”. A Borkai-ügyről szólva azt mondta: abban elsőként szólalt meg, és ma is az a határozott álláspontja, hogy amit Borkai Zsolt győri polgármester tett, az „védhetetlen, vállalhatatlan és méltatlan”. Borkai Zsoltnak le kellett volna mondania – jelentette ki.

A Karácsony Gergely által a kampányban tett kijelentéseket sorra véve és azokra reagálva Tarlós elmondta: kilenc éve nem volt korrupciós botrány a Városházán, az általa 2006-ig irányított Óbudát – mint ezt a jelenlegi kerületi polgármester cáfolta – adósság nélkül adta át, az elmúlt öt év minden fővárosi önkormányzati szerződése nyilvánosan hozzáférhető a főváros honlapján, az ország kórházainak 2012-es államosításáról szóló megállapodást egyedüliként nem írta alá.

Mint mondta, évente 1000–1500 fa lecserélésével lehet reálisan számolni Budapesten. A Főkert vezetőjének tájékoztatása szerint az évi tizenötezer fa ültetéséről szóló ellenzéki ígéret négymilliárd forintos forrást igényelne. Továbbá Karácsony Gergely ígéretének teljesítéséhez 150 fős létszámbővítésre is szükség lenne.


A Karácsony Gergely által az időseknek fűtési támogatásként ígért húszezer forint, és az általa elképzelt diákok ingyenes közlekedésének megvalósítása összességében 17–21 milliárd forint működési többletköltséget jelentene – közölte.

Az ellenzéki főpolgármester-jelölt azon ígéretére reagálva, hogy amíg nincs minden kerületben CT, addig nem épül új stadion, Tarlós István feltette a kérdést: „Miért kell szembeállítani a sportot és az egészségügyet, amelyek ráadásul össze is függnek?” Erre semmi szükség nincs, ez nemcsak uszítás, hanem dilettantizmus is – tette hozzá.

A patkányügyben ellenzéki kezdeményezésre szombat estére összehívott rendkívüli Fővárosi Közgyűlésről elmondta, azon nem vesz részt, mert a Karácsony Gergely által benyújtott előterjesztésben foglalt állítások valótlanok, az arra alapozott határozati javaslatok értelmezhetetlenek, „maga a javaslat pedig jogszerűtlen”.

Tarlós István arra az ellenzéki állításra, hogy ő a Fidesz bábja, újságcikkekből idézett: „Tarlós nem ért egyet Orbánnal a budapesti közlekedés ügyében”; „Láthatóan attól sem ijed meg, ha konfliktusba kell kerülnie a jobboldal befolyásos háttérembereivel”; „Tarlós keményen odaszólt Orbán Viktornak.”

Ez a báb tiltotta be a Red Bullt, ez a báb akadályozta meg az úttörő stadion átépítését, a Margitszigeten a kilencemeletes teniszstadion felépítését, és ez a báb érte el a 15 pontos megállapodásban foglaltakat a miniszterelnökkel” – fogalmazott.

A zuglói parkolási szerződések ügyéről Tarlós István elmondta: azokat mindenféle jogorvoslati lehetőséget figyelmen kívül hagyva „egy szó nélkül, lehajtott fejjel aláírta” Karácsony Gergely, akinek szerinte kötelessége lett volna feljelentés tennie.

Zuglóban folytatólagosan eldugják a folyószámlák részleteit, titkosították a kifizetetlen számlákat, öt hónapja nem adja ki Karácsony Gergely a képviselőknek sem. Zugló ellen 2019 márciusában fizetésképtelenségi eljárást kezdeményeztek a bíróságon. Ha két nappal ezelőtt a főváros nem küld 3,8 milliárd forintot Zuglónak, akkor „a kerület most is mínuszban lenne” – sorolta a jelenleg fennálló ügyeket Tarlós István.

Az ellenzéki összefogásról szólva arról beszélt, hogy annak az uszításon kívül nincs közös nevezője, az abban részt vevő pártoknak más-más a programja is.

Tarlós István elmondta, ő a munkájával és előkészített ígéretekkel kampányol, és hozzátette: 170 megvalósított beruházásról számoltak már be, ezek között szerepel a 4-es metró befejezése, a 3-as metró szerelvényeinek és a folyamatban lévő infrastruktúrájának a felújítása, a BKV-járművek nagyarányú cseréje, 400 kilométer csatorna és 35 kilométer kerékpárút építése, a Széll Kálmán tér és hét fürdő, közel 50 köztér felújítása, valamint a budai fonódó villamos megvalósítása. Továbbá megemlítette még az 1-es és a 3-as villamosvonal meghosszabbítását, az árvízvédelmet és faültetéseket.

Az előkészített projektek között sorolta fel a Lánchíd és környékének felújítását, a 3-as metró utólagos klimatizálását, a Blaha Lujza és a Széna tér felújítását, a kerékpáros fejlesztéseket, az elektronikus jegyrendszer projektjének befejezését, a ferihegyi gyorsforgalmi út újjáépítését, valamint a Városháza épületének felújítását.