Zavaros és változatos a mostani kampány

 

Szakértők szerint az idei év önkormányzati választási kampányát „csúnya” kampánynak is lehet nevezni.

Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az idei év önkormányzati választási kampányát „csúnya” kampánynak is lehet nevezni – közölte Simon János politológus a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Mint mondta, ez inkább az ellenzékre volt jellemző, ahol a programok, tervek és teljesítmények helyett sokkal inkább a negatív effektusok jelentek meg. Ezzel ellentétben a kormányzati oldalon az építkezési és fejlődési szándék mutatkozott meg – tette hozzá.

Korábban még szó volt programokról

Simon János felidézte a kampány első időszakát, amikor Karácsony Gergely, Horváth Csaba és majdnem Puzsér Róbert küzdött meg egymással az ellenzéki előválasztáson. Itt még szó volt programokról és jövőbeni tervekről, a jelöltek bemutatták, hogy ki mit szeretne tenni Budapesten. Az előválasztásból Karácsony Gergely került ki győztesen, aki mögé felsorakoztak az ellenzéki pártok.

Elmondta, ekkor történt egy logikai váltás, és

a kormányhoz közel álló polgármester ellen lejárató kampányba kezdtek.

Azt hangoztatták, hogy Tarlós István nem alkalmas a város vezetésére. Ezzel szemben a jelenlegi főpolgármester már június elején bemutatta, hogy eddig mit sikerült felépítenie és elérnie Budapesten, és megannyi tervet sorolt fel, amelyet még szeretne megvalósítani a jövőben.

Farkas Örs, az Oeconomus igazgatója is egyetértett abban, hogy idén egy eléggé zavaros és változatos kampány zajlott. Szerinte az ellenzéki pártok változtattak eddigi politikájukon, és a településközpontú kampányból egy kormányellenes propagandát folytattak, amely következetlennek bizonyult.

Karácsony kampányszlogenje elhibázott

Karácsony Gergely kampányszlogenje, a „Vegyük vissza Budapestet!”, Farkas Örs szerint egy elhibázott mottó, mivel a választópolgárok 2014-es döntését vonja kétségbe. Karácsony Gergely számára ez azt jelentheti, hogy alapvetően a választópolgárok nem megfelelő kezekbe adták a város vezetését. Hangsúlyozta, ez azonban nem igaz, mert a szavazók úgy döntenek, ahogyan azt helyesnek látják, és 2014-ben úgy döntöttek, hogy Tarlós István kezébe adják a főváros vezetését.

Az ellenzéki előválasztással kapcsolatban elmondta, itt nem arról volt szó, hogy az ellenzéki szavazók kiválasztották, hogy ki az a jelölt, aki majd egyedüliként megküzdhet Tarlós Istvánnal, hanem arról, hogy az ellenzéki pártok megpróbáltak hidat építeni maguk között. Szerinte teljesen egyértelmű volt, hogy Karácsony Gergely lesz az ellenzéki pártok jelöltje.

Arról is beszélt, hogy

az ellenzéki pártok félrevezetik a saját szavazóikat,

és a teljes közvéleményt is. Úgy véli, az a fajta „látszatkonszenzus”, amely kialakult Karácsony Gergely mögött a kampányban egy törékeny és gyenge vonal, és szinte remegve várják október 13-át, hogy legalább addig ne törjön össze ez a koalíció – fogalmazott Farkas Örs.

Simon János elmondta, egy választást mindig az a személy vagy politikai erő nyer meg Európa szinte minden országában, aki/amely képes a választópolgárok fejébe „elültetni” a saját gondolatait, és a választók ez alapján képesek azonosulni ezekkel a megfogalmazásokkal. Fontos faktor a teljesítmény is, a magyar demokráciában azonban, különösen 2002–2010 között inkább csak az ígéretek számítottak. 2010 után ugyanakkor sokkal inkább a teljesítmény lett a mérvadó – jelentette ki.

Tarlós István szimpatizánsainak tábora félmilliós

Tarlós István megannyi teljesítményt tud felsorolni, amely munkássága során valósult meg, ebből is látszik, hogy szimpatizánsainak táborát már 500 ezresre teszik a kutató intézetek. Ha Tarlós Istvánnak sikerül aktivizálnia a táborát, akkor akár 49 százaléknál is jobb eredményt érhet el. Karácsony Gergely tábora aktívabbnak tűnik, Tarlós Istvánnak viszont nagyobb potenciális lehetőségei vannak még.

Tarlós István (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A politikai közvélemény-kutatásokat publikáló intézetek szoros versenyben ugyan, de Tarlós István előnyét mérik, tőle lemaradva néhány százalékkal Karácsony Gergely következik a főpolgármesteri tisztért folyó versenyben.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg