A zöld borítékba csak zöld szavazólapot tehetnek a nemzetiségi választók

 

A nemzetiségi szavazatot tartalmazó zöld borítékba csak a nemzetiségi választás zöld szavazólapjait tegyék a választók – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda elnöke pénteken Budapesten.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a nemzetiségi szavazólap borítékjának mintáját mutatja (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Pálffy Ilona a sajtótájékoztatóján elmondta: ha a helyi önkormányzati választás fehér szavazólapjai a zöld borítékba kerülnek, nem lehet figyelembe venni őket az eredménymegállapításnál.

A nemzetiségi választópolgárnak a zöld nemzetiségi szavazatot tartalmazó borítékot le kell ragasztania, különben a szavazat érvénytelen – jelezte. A zöld borítékba tett fehér szavazólapokat nem lehet figyelembe venni az eredménymegállapításnál – tette hozzá.

Vasárnap 2651 településen lesz nemzetiségi választás, és idén – az öt évvel ezelőttitől eltérően – nem külön szavazókörben voksolnak a nemzetiségi választópolgárok, hanem ott, ahol a polgármesterre és a helyi képviselőkre is szavaznak.

Pálffy Ilona elmondta: felhívták a választási irodák figyelmét arra, hogy sok nemzetiségi szavazó esetén ne egyszerre adják oda a választóknak a zöld és fehér szavazólapokat, így el lehet kerülni a szavazólapok esetleges összekeveredését.

Javasolták külön jegyzőkönyvvezető beállítását is, valamint plusz szavazófülékkel is segítik a szavazás zökkenőmentes lebonyolítását.

Elhangzott, hogy a felhívás ellenére lesznek olyan szavazókörök, ahol a választópolgár egyszerre kapja meg a nemzetiségi választás zöld szavazólapjait és a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának fehér színű szavazólapjait és borítékját.

Rádi Péter, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke reményét fejezte ki, az iránymutatás és az NVI elnökének utasítása nyomán elkerülhető, hogy nagy számban kerüljenek zöld borítékba a fehér szavazólapok.

Az iránymutatást ismertetve elmondta, minden választási bizottság csak annak a választásnak a szavazólapjairól döntheti el, hogy érvényesek vagy érvénytelenek, amelyeknek a szavazatait számlája. Így tehát a zöld borítékba került fehér szavazólapok érvényességéről a nemzetiségi szavazatot számláló választási bizottság nem dönthet.

A zöld borítékban talált fehér szavazólapok nem a nemzetiségi választás hivatalos szavazólapjai, így azokat külön kell kötegelni, és rendkívüli jegyzőkönyvet kell felvenni róluk. Az iránymutatás nem zárja ki, hogy a bíróság másként minősítse ezeket a szavazólapokat – jegyezte meg Rádi Péter.

Az esetleges eredmény elleni jogorvoslatok során a legfőbb bírói fórum, a Kúria fogja megítélni, hogyan kell a zöld borítékba került fehér szavazólapokat kezelni – mondta. Megjegyezte, hogy végső soron az Országgyűlésnek kell rendeznie a kérdést.

Rádi Péter kiemelte: az iránymutatás szerint elfogadhatatlan a zöld borítékba került fehér szavazólapok „küldözgetése” a választási bizottságok között.