Tarlós győzelmét valószínűsíti a legtöbb kutatóintézet

 

Közvélemény-kutatók szerint a főpolgármester-jelölti versenyben inkább Tarlós István, a Fidesz–KDNP jelöltje az esélyesebb, de nem kizárt, hogy a kormánypárti szavazók „elkényelmesedése és az ellenzéki szavazók mozgósítása” eredményeként végül Karácsony Gergely ellenzéki jelölt nyeri meg a választást.

Cikkünk frissült.

A Nézőpont Intézet, a ZRI Závecz Research, a Publicus Intézet, a Századvég és a Medián legfrissebb méréseit ismertető csütörtöki budapesti rendezvényen több szakember egyetértett abban, hogy az elmúlt időszak botrányai komoly hatással lehetnek a választási részvételre, különösen Budapesten és Győrben, de az elbizonytalanító, illetve mozgósító hatás nem jelezhető előre pontosan.

 

A Nézőpont Intézet a választani tudó biztos választók körében 49 százalékot mért Tarlós Istvánnak, 43 százalékot Karácsony Gergelynek és nyolcat Puzsér Róbertnek. A ZRI Závecz Research rendre 48, 46, hat százalékot mért a három politikusnak, a Medián 48, 47, öt, a Publicus 48, 48, négy, a Századvég pedig 51, 43, öt százalékot. Berki Krisztiánt nulla és két százalék között mérték.

Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója a 2014-es főpolgármester-választáson indulók szavazóbázisának mozgását elemezve azt mondta, Tarlós István bázisa stabil maradt, Bokros Lajos 2014-es közös ellenzéki jelölt szavazói Karácsony Gergelyhez vándorolnak, ahogy Bodnár Zoltánnak, a Liberálisok korábbi jelöltjének szavazói is.

Nagy kérdésnek mondta ugyanakkor, hogy a 2014-es jobbikos, illetve LMP-s jelölt, Staudt Gábor és Csárdi Antal szavazói hová vándorolnak.
Közölte, méréseik szerint Tarlós Istvánt a megkérdezettek 59 százaléka tartja alkalmasnak a városvezetői tisztségre, Karácsony Gergelyt 39 százalék, Puzsér Róbertet 16 szaázalék, Berki Krisztiánt pedig két százalék.

Félmillió fős is lehet Tarlós szimpatizánsi tábora

Tarlós István szimpatizánsi táborát 500 ezresre, Karácsony Gergelyét 400 ezresre, Puzsér Róbertét 95 ezresre mérték. A kérdés itt az, hogy a szimpatizánsokból hogyan válnak szavazók, mennyire tudják aktivizálni őket a jelöltek és a mögöttük álló pártok – mondta.

Szerinte ha Tarlós Istvánnak sikerül aktivizálni a táborát, akkor akár az általuk mért 49 százaléknál is jobb eredményt érhet el, de most úgy tűnik, hogy a tábora a pozitív előrejelzések miatt kicsit elkényelmesedett. Karácsony Gergely tábora aktívabbnak tűnik, Tarlós Istvánnak viszont nagyobb potenciális lehetőségei vannak még – fogalmazott.

Závecz Tibor, a ZRI-Závecz Research alapító-ügyvezetője szerint minden megyei közgyűlésben várhatóan a kormánypártoknak lesz többsége, és azt is feltételezik.

Számításaik és méréseik eredményeként arra jutottak, hogy a 23 megyei jogú városból 17-18 lesz a kormánypártoké, 5-6 pedig az ellenzéké: Szegeden és Salgótarjánban „biztosan”, Hódmezővásárhelyen, Dunaújvárosban, Szombathelyen és Pécsen „elképzelhetően”, továbbá „izgalmas lehet” Eger és Miskolc is.

A 23 fővárosi kerületből 13-15 kormánypártira számítanak és 6-8 ellenzékire; biztosan a XIII., a XIV., a XIX. kerületben, elképzelhetően a VI. és IX. kerületben, és izgalmas verseny lehet az I., a II., a III., a VII., a VIII. és a XI. kerületben. A XX. kerületben Szabados Ákost, a XXIII. kerületben pedig Bese Ferencet mérték esélyesnek.

Szerinte Karácsony Gergely győzelmi esélyét javíthatná, ha a a Momentum-szavazók olyan elkötelezettekké válnának, mint a DK és az MSZP szavazói, valamint az is, ha a bizonytalanok köréből el tudna még érni választókat.

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója szerint a főpolgármester-jelölti versenyben nagyon szorosnak látszik a hivatalban lévő vezető és „az egyetlen valódi kihívója” közötti különbség.

A többség szerint durvább a mostani kampány, mint a korábbiak

Felmérésük szerint a teljes népesség 56 százaléka mondta azt, hogy durvább a mostani kampány, mint a korábbiak; ezen belül a kormánypártiak 36, míg az ellenzékiek 70 százaléka mondta ezt. Arra a kérdésre, ez kinek a hibája, a teljes népesség 40 százaléka mondta azt, hogy inkább a Fideszé, 20 százalék szerint az ellenzéké és 40 százalék szerint mindkét félé.

Azt mondta, szociálpszichológusként is bizonytalan abban, hogy a botrányok inkább eltántorítják vagy inkább mozgósítják a nem nagyon elkötelezett szavazókat, és emiatt nagyon nehéz a részvételt is előre jelezni.

Pulai András, a Publicus ügyvezető igazgatója arról beszélt, a választáson a Momentum tábora a „legérdekesebb”, mert a párthoz kötődő szavazókat nehezen tudják „mozgatni” a pártvezetők.

Amíg Tarlós István számára az elmúlt napokban elbizonytalanodó Fidesz-szavazók jelentik a veszélyt, addig Karácsony Gergely számára a „kiszavazó” Momentum-szavazók, akik fele-fele arányban voksolnának Tarlósra, illetve Puzsérra.

Pillók Péter, a Századvég vezető kutatója szerint „nem áll a két fő jelölt annyira fej fej mellett”, mint ahogy a többi kutatásból látszik. Felmérésük szerint a megkérdezettek 57 százaléka szerint mennek inkább „jó irányba a dolgok” Budapesten, és Tarlós István pozitív megítélése ennél jobb, 63 százalékos.

Arra a kérdésre pedig, hogy – függetlenül attól, kire szavaz a megkérdezett –, ki nyeri a választást, 70 százalék mondta azt, hogy Tarlós István és 18 százalék, hogy Karácsony Gergely.