Újabb részletek kerültek nyilvánosságra a kispesti hangfelvételről

 

Újabb részleteket közölt a kispesti hangfelvételekből a Magyar Nemzet. Ezúttal szóba kerül Gajda Péter polgármester is, aki a beszélgetők szerint ingatlanokba rakta a pénzét, de azokat nem a saját nevére vette. A korábban nyilvánosságra került felvételeken százmilliós vagyonokról, kerületi pénzek visszaosztásáról, túlszámlázásról beszél egy férfi, aki a Hír TV szerint Lackner Csaba, az ellenzék közös jelöltje a hétvégi választáson. Lackner nem is tagadta, hogy ő szerepel a felvételen, a helyi szocialista polgármester és Karácsony Gergely viszont továbbra sem ismeri fel – hangzott el az M1 Híradójában.

„Gajdának van valahol az osztrákoknál valamije? Szerintem nincsen, de lehet, hogy…. Szerintem nincsen, ő csak akart” – a kispesti szocialista polgármester, Gajda Péter ausztriai vagyonáról kérdezget Lackner Csaba MSZP-s képviselő egy, a Magyar Nemzet által közölt újabb hangfelvételen.

A politikus és társai ezután azt ecsetelik, hogy Gajda Péter

ingatlanokba fektette azokat a pénzeket, amit kapott.

A hangfelvételből és a lap birtokába került dokumentumokból az is kiderül, hogy a kispesti pénzek körüli ügyletek két főszereplőjének, Kránitz Krisztiánnak Spanyolországban, míg egy, a közbeszerzéseket többször megnyerő vállalkozónak az Egyesült Államokban van ingatlana – közölte az M1.

Múlt pénteken kerültek nyilvánosságra az első kép- és hangfelvételek a kispesti szocialistákról. Az egyiken Lackner Csaba – aki most vasárnap az MSZP, a Párbeszéd, a DK és a Momentum jelöltjeként indul a választáson – egy tasak fehér port lóbálva a kezében arról beszél, hogy hülye az, aki kerületi képviselőként nem tud megkeresni évi 100 millió forintot.

A Magyar Nemzet birtokába került több olyan számla is, amelyek a lap szerint azt bizonyíthatják, hogy a kispesti közbeszerzéseken induló cégek úgy szereznek extra profitot, hogy

túlárazzák a munkákat, a szálak pedig a szocialista érdekkörökben futnak össze.

Közben az is kiderült, hogy az ügyletek központi szereplője a Krinyónak becézett Kránitz Krisztián, a kerületi vagyonkezelő vezetője, akivel – a felvételeken elhangzó állítások szerint – egy idő után az volt a baj, hogy túl sok pénzt követelt magának a különböző üzletekből.

Lackner Csaba egy olyan esetről is beszélt, amikor nemcsak Kránitz Krisztiánnak, hanem vélhetően a szocialista polgármesternek, Gajda Péternek is kellett pénzt visszaosztania.

„Odamentem utána a főnökhöz. Mondom főnök, hogy van az, hogy mondom, a Krinyónak mondom 12-t kell adni, neked meg 3-at. Mondom, ez hogy van?” – mondta Lackner Csaba a felvételen.

A korrupciógyanús botrány egyik érintettje, Kránitz Krisztián a Hír TV kérdéseire úgy reagált, hogy nem ismeri fel a képviselőtársát, és nem is beszélt vele az ügyről.

Hozzá hasonlóan Gajda Péter polgármester is azt hangoztatja az újságíróknak, hogy nem ismeri fel Lackner Csaba kollégáját a videón és szerinte manipuláltak a felvételek.

Azt is tagadta, hogy bármilyen korrupció lenne a kerületben.

Az ellenzék főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely pedig azt mondta, természetes, hogy hisz Gajda Péternek. Vetélytársa, a szintén főpolgármesteri székért ringbe szálló Puzsér Róbert szerint azonban a kispesti szocialistákról kikerült felvételek magukért beszélnek.

Úgy fogalmazott, hogy a felvételeken szereplő MSZP-s politikusok éppúgy viselkednek, mint egy bűnbanda a leleplezés előtt.