Választási csalás gyanúja miatt felfüggeszthetik Varju László mentelmi jogát

 

Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta az Országgyűlés elnökénél Varju László (DK) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Korábbi cselekménye választás rendje elleni bűntett megállapítására lehet alkalmas.

Cikkünk frissült. 

A Legfőbb Ügyészség az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írták: az indítványt Polt Péter a Központi Nyomozó Főügyészségen választás rendje elleni bűntett miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként tette.

Hozzátették: a megalapozott gyanú lényege szerint Varju László az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként a 2018. évi országgyűlési választás előtt, 2018. február 12-én egy kávézóban találkozott a függetlenként induló jelölttel. A találkozón Varju László – nyerési esélyeinek növeléséért – anyagi juttatást ígért a férfinak azért, hogy lépjen vissza a jelöltségtől a javára. A férfi a felvetést elutasította.

A Legfőbb Ügyészség közölte: Varju László országgyűlési képviselő cselekménye választás rendje elleni bűntett megállapítására lehet alkalmas, a büntetőeljárás lefolytatására az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség.

Varju László a Demokratikus Koalíció színeiben a főváros 11. számú egyéni választókerületében (Újpesten) szerzett egyéni képviselői mandátumot 2018 áprilisában.

Korábban a PestiSrácok egy hangfelvételre hivatkozva azt írta, a 2018-as országgyűlési választások előtt a DK-sok „megpróbálták megvenni, és amikor ez nem ment, akkor megfenyegetni” a volt MSZP-s Horváth Imrét. A Hír TV honlapján pedig a hangfelvételről beszámolva azt írták, hogy Varju László költség- és kártérítést, illetve egyéb „okosságot” ajánlott fel Horváth Imrének, aki azonban „nem állt kötélnek”.

A Demokratikus Koalíció kiáll Varju László mellett – Gyurcsány Ferenc pártja így reagált az ügyészség indítványára. A DK közleményben az írta, a Varju Lászlót ért vádat kampányfogásnak és koncepciós eljárásnak tartják.

Csakhogy nem a kiszivárgott hangfelvétel volt az elmúlt időszakban az egyetlen alkalom, amikor Varju László verbális nyomást próbált gyakorolni valakire. A DK-s képviselő tavaly decemberben az MTVA biztonsági őreit szólította fel arra, hogy árulják el neki a nevüket. Az akció alatt végig a közmédia munkatársainak személyiségi jogait megsértve provokálta az őröket – közölte az M1 Híradója.

Közben azt a látszatot keltette, hogy éppen verik. Varju László végül maga ígérte meg, hogy betartja a szabályokat, majd fölállt és elsétált.

A címlapfotó illusztráció.