A helyi kkv-k hatékonyabb támogatását sürgeti a Jobbik

 

A helyi kis- és középvállalkozások uniós forráshoz jutásának elősegítését sürgette hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Balczó Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Azt mondta, a multicégek közül több termelése is leáll a támogatás felhasználása után vagy éppen automatizálásra pályáznak, ami állások kiesését hozza majd; eközben éppen a kis- és közepes vállalkozások fejlődése lehetne a garancia arra, hogy hosszabb távon emelkedik az alkalmazottak fizetése.

Balczó Zoltán téves és félrevezető információnak nevezte, hogy forrásoktól esnek el, így nem fejlődnek az ellenzéki polgármestert vagy képviselő-testületet választó települések.

Hozzátette, a források egy részének elosztását törvények szabályozzák. Az uniós forrásoknál az ellenzéki vezetésű Ózd, Szeged, Törökszentmiklós vagy a főváros XIII. kerületének utóbbi években látható fejlődését hozta ellenpéldaként.

Az ellenzéki politikus ugyanakkor kiemelte: az uniós, ezeken belül az önkormányzatoknak jutó források kifizetését az veszélyezteti, hogy az Európai Unió a jogállami követelményeknek megfelelést szabja feltételül a folyósításhoz, ide sorolva a pénzosztás és ellenőrzése átláthatóságát, az igazságszolgáltatás függetlenségét és azt, hogy az ügyészség eljár-e a feltárt visszaélések esetében.

A Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt múlt héten kiszivárgott hangfelvételével kapcsolatos kérdésre Balczó Zoltán úgy nyilatkozott: a kérdést az indulónak és az MSZP-nek kell egymás között rendeznie, a Jobbik ebben nem érintett.

A címlapfotó illusztráció.