Továbbra sem léphetnek be képviselők korlátlanul közintézményekbe

 

Elsőfokú ítélet született abban a perben, amely azután indult, hogy decemberben több ellenzéki képviselő bement a közmédia épületébe. A bíróság elutasította a kerületi jegyző birtokvédelmi határozatát. Az ellenzéki politikusok azonnal elkezdték fenyegetni a közmédiát, az MTVA egyik jogi képviselője szerint viszont tévesen értelmezik az ítéletet. Az országgyűlési képviselők továbbra sem léphetnek be korlátlanul közintézményekbe, így az MTVA épületébe sem.

A képviselői jogosultság az egy tájékoztatás felvilágosítás kérési jog, ezt szabályozza a vonatkozó országgyűlési törvény a képviselők jogállásáról. Messze túllépve és messze a jogosulatlanság határain túllépve a képviselők itt olyan képviselőkhöz méltatlan magatartást fejtettek ki, amit ez a képviselői jogosultságuk már nem teremt meg, hiszen személyiségi jogokat sértettek” – nyilatkozta Csóka Velmira ügyvéd az M1 Ma este című műsorában.

Több politikus már azzal fenyegetőzik, hogy visszamegy az MTVA épületébe, miközben az MTVA jogi képviselői szerint a mostani csak egy döntés a sok közül, az eljárás pedig másodfokon folytatódik.


Ráadásul az ügyvédek szerint a mostani peres eljárásban mindössze öt képviselő vett részt, ugyanakkor többen nagyon komoly jogsértéseket követtek el, ők nem is szerepeltek felperesként, mert a tetteikkel ők maguk is tisztában lehetnek.

Megérkeztek a képviselők az épületbe, az épületben feltették a kérdéseiket, majd ezt követően az egész magatartássorozat átfordult. Mi azt gondoljuk, hogy ez az a pont, ahol nem feltétlen a jogszerűség talaján folytatták a tevékenységüket, petíciót kívántak beolvasni egy élő műsorban, meg kívánták szakítani az adást. Azt gondoljuk, ez sok más alapjogot is, például a sajtószabadságot vagy a szerkesztői szabadságot maximálisan sérti” – hangsúlyozta Kovátsits László ügyvéd az M1 péntek esti műsorában.