Gulyás: Ahol baloldali kormány kerül hatalomra, ott bevándorláspárti politika kezdődik

 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, ha bárhol Európában baloldali kormány lép hivatalba, bevándorláspárti politika veszi kezdetét, ami a határok megnyitásával jár – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A miniszter közölte: az olasz kormány is megnyitotta a kikötőket, ami sokaknak jelent meghívót, hogy Európába jöjjenek.

Kitért rá: a távozó Európai Bizottság egy utolsó elkeseredett küzdelmet hirdetve újra napirendre venné a kvóta szerinti elosztást, miközben nem utalnak pénzt a határvédelemre. A magyar kormány álláspontja, hogy nem vesz részt a kvóta szerinti elosztásban, de szívesen segít azoknak az országoknak, amelyek a jogosulatlanul itt tartózkodók, menekültjogot nem élvezők visszaszállításához várnak segítséget – hangsúlyozta.

Kiemelte: Magyarország is néhány napon belül visszaszállítja Ahmed H.-t Ciprusra.

Újra napirenden a kvóták

Gulyás Gergely azt is mondta: amikor a kvóták napirendre kerülnek, a Magyarországgal szembeni támadások is megerősödnek, de a támadások ellenére

Magyarország nem változtat a kötelező kvóták elutasításán, nem megnyitja, hanem megvédi a határokat.

Úgy vélte, a magyar közvéleményben annak idején nem kapott kellő nyilvánosságot a kvótaügyben hozott bírósági ítélet, pedig az Európai Bíróság kizárólagosan két évre, átmeneti időre és a válsághelyzetre tekintettel tartja elfogadhatónak az elosztást. A 2015-öshöz hasonló válsághelyzet hiányában a bíróság akkori döntése alapján jogellenes lenne most az elosztás – közölte.

Hangsúlyozta: az Európai Bizottság sok kárt okozott Európának, mélyítette a különbségeket Közép- és Nyugat-Európa között, ezért jobb lenne nem több kárt okozni a hátralévő időben. A testület most mégis egy utolsó kísérletet tesz a bevándorlásbarát politika megerősítésére – fűzte hozzá.

A miniszter kifejtette: azok az országok, amelyek bevándorlásbarát politikát folytatva befogadtak migránsokat, elismerik, hogy nem képesek visszaszállítani azokat, akiknél lefolytatták az eljárást, és ennek eredményeként nem jogosultak védelemre. Magyarország tud segíteni a bevándorlók hazaszállításában, ha valaki segítséget kér ehhez – fogalmazott.

Megjegyezte: egyelőre nem érkezett olasz kérés a magyar kormányhoz, hogy segítsen a bevándorlók visszaszállításában.

(Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Rómában kijelentette: Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék.)

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy ha egy ország önként akar befogadni migránsokat, rendben van, de mi azt kérjük, hogy mindenki tartsa tiszteletben:

a magyar választópolgárok már kellően egyértelmű véleményt mondtak

a bevándorlás kérdésében.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Magyarország jó kapcsolatra törekszik

Kérdésre Trócsányi László biztosjelöltségéről elmondta: a magyar kormánynak egy jelöltje van. A miniszter mondvacsináltnak nevezte a Trócsányi László elleni támadásokat, ezek – vélte – beleilleszkednek a Magyarország elleni támadássorozatba.

Vlagyimir Putyin orosz elnök várható látogatásáról Gulyás Gergely közölte: a magyar miniszterelnök és az orosz elnök évente egyszer találkozik. Magyarország a világ valamennyi nagyhatalmával jó kapcsolatra törekszik, emellett Oroszország fontos gazdasági partner is – tette hozzá.

A Thomas Cook utazási iroda csődjével kapcsolatban elmondta: egyelőre nincs információ érintett magyarokról, ha lesz, a Külgazdasági és Külügyminisztérium nyújt segítséget a külképviselet útján.

A miniszter a diákok klímaváltozás miatt meghirdetett tüntetéseiről elmondta: valóban van felelősségünk az éghajlatváltozás miatt, és Áder János köztársasági elnök már akkor nagy súllyal beszélt a témáról, amikor az még nem volt ennyire központban.

Úgy látja, a Mátrai Erőmű ma Magyarország számára nemzetbiztonsági szempontból érték, mert válsághelyzetben itt garantáltan tudunk energiát termelni, de arról lehet vitát folytatni, hogy milyen intenzitással lehet hasznosítani. Magyarország jól áll a klímacélok teljesítésében, és Európa is jobban áll, mint az Egyesült Államok vagy Kína – fűzte hozzá.

Több férőhely és hosszabb nyitvatartás lesz a hajléktalanellátókon

Kilenc budapesti aluljáró lezárásáról, továbbá a hajléktalanellátók hosszított nyitvatartásáról és új férőhelyek kialakításáról döntött a kormány – tette hozzá Gulyás Gergely a kormányinfón.

Mint mondta, Tarlós István főpolgármesterrel is konzultálva született a hajléktalanellátó rendszer működését érintő kormánydöntés. Az aluljárólezárást a köztisztaság és a méltó életkörülmények biztosításával indokolta. Hozzátette, 130 új férőhely kialakítására tesznek javaslatot.

A miniszter arról is tájékoztatást adott, hogy a kormány legutóbbi ülésén az iskolakezdéssel kapcsolatban áttekintették az oktatás helyzetét. Hangsúlyozta, a 2020-as költségvetés alapján az állam 645 milliárd forinttal fordít többet oktatásra, mint 2010-ben. Célul tűzte továbbá, hogy 2020 szeptemberében már minden általános és középiskolás ingyenesen kapja a tankönyvet, így jövőre 14 milliárd forintra emelkedik az ingyenes tankönyvprogramra fordított kormányzati támogatás, ami a 2010-es duplája.