Kiszivárgott hangfelvétel – ez lehet Karácsony őszödi beszéde

 

Karácsony Gergely meglehetősen rossz viszonyban van saját szövetségesével, az MSZP-vel – ez derül ki egy most nyilvánosságra hozott hangfelvételből. Karácsony ezen egyebek közt arról beszél, hogy több közös ellenzéki jelöltet is alkalmatlannak tart, mint fogalmazott, semmi esélyük nyerni. Az is kiderül, hogy a főpolgármester-jelölt szerint az MSZP-t csak a hatalom érdekli. Zuglóról pedig azt mondta, hogy a szocialisták szét akarják lopni a kerületet. Karácsony elismerte, hogy a hanganyagon ő hallható, ugyanakkor szerinte manipulatív felvételről van szó. Politikai elemzők a kiszivárgott anyagot az őszödi beszédhez hasonlítják – közölte az M1 Híradója.

Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Zuglóban őt elásnák, a szocialisták pedig szétlopnák a kerületet – egyebek mellett ezek az állítások hangzanak el azon a titokban készült felvételen, amelyen Karácsony Gergely az ellenzéki összefogás ügyeiről beszél. A hanganyag csütörtökön az egyik internetes videómegosztón jelent meg, nem sokkal később viszont már nem volt elérhető.


A több részletből álló felvételt a 444.hu tette közzé újra, és mint az oldal írja:

Karácsony Gergely több ellenzéki, főleg MSZP-s jelöltről is súlyos állításokat mondott.

A DK-s Gy. Németh Erzsébetről például azt, hogy semmi esélye nyerni. „Az a veszély nem fenyeget, hogy a XVII. kerületben Gy. Németh Erzsébet megnyeri a választást” – fogalmazott.

De az V. kerületben induló szocialista Tüttő Katáról is azt hangoztatja, hogy ha időben tájékozódik, akkor nem engedi, hogy a Belvárosban induljon.

A Tüttő Kata a XII. kerületben is indulhatott volna, hogyha én tudom ezeket a dolgokat… A Tüttő egyébként… hát ezt én is nagyon benéztem…” – mondta.

Alkudozás a hatalmi kérdésekről

A 444.hu szerint a felvételből könnyen kikövetkeztethető, hogy Karácsony végig az MSZP meghatározó figuráival folytatott alkudozásokról beszél, akiket – mint mondta – csak a hatalmi kérdések érdekelnek.

Egy csomó minden rám van bízva, program, tehát ezekkel ők nem foglalkoznak, vagy legalábbis ott, én soha nem egyeztettem senkivel, amik hatalmi kérdéseken túl vannak, ott azt csinálok, amit akarok. Ezekben persze nem” – fogalmazott.

Karácsony Gergely a felvételen arra is utal, hogy a hatalmi alkudozás mellett az MSZP-s Horváth Csabával is nehéz dolga volt a kampányban, akit – mint mondta – csak úgy tudott kiiktatni a főpolgármester-jelölti versenyből, hogy neki ígérték Zuglót.

A Horváth Csaba egyébként egy k…va nehéz falat, mert a Horváth Csaba sajnos egy szikla ebben a konstrukcióban, jobban mint a Tüttő Kata vagy bárki. Az egész az, hogy őt kiszereljük ebből a dologból, és rábeszéljük az előválasztásra, ez volt a vigaszág” –  mondta.

A felvétel alapján viszont Karácsony Gergely szerint Zugló még így is jobban járna Horváth Csabával, mint egy olyan emberrel, akit a helyi szocialisták választanak ki.

A zuglói MSZP-t ugyanis csak egy MSZP-s politikus tudja kontrollálni.

Erről nekem van egy külön előadásom, amit most nem mondok el, hogy ha érdekes, akkor elmondom, hogy szerintem miért lenne jó, egyébként miért járna jól Zugló a Horváth Csabával, mert sajnos jól járna, azt kell, hogy mondjam, mert ott igazából a helyi szocikon való kontrollt, azt csak egy MSZP-s politikus tudja jelenleg megcsinálni. Ez a helyzet. Ennek az alternatívája pedig egy sokkal jobb renoméjú, volt iskolaigazgató, akit a helyi szocik akarnak, aki két perc után nem fogja tudni, hogy hol van, és szétlopnak mögötte mindent. Csabának legalább annyi esze van, hogy mi az, amiért börtönbe lehet menni” – fogalmazott Karácsony a felvételen.

Fenyegetéssé fajult a viszony

Azt, hogy a zuglói szocialistákkal mennyire elmérgesedett a viszony, Karácsony Gergely végül úgy foglalja össze, hogyha ő visszamegy a kerületbe, akkor elássák. Tóth Csabára, az MSZP zuglói elnökére utalva pedig hozzáteszi:

a politikus többször is megfenyegette.

Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak (…), tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni. (…)

Igaz, hogy megfenyegette a családodat?

Ne viccelj. Többször” – hangzik el a párbeszéd a felvételen.

Elismerte, hogy az ő hangja hallható

Arról, hogy a zuglói polgármesteri munkával a szocialistákon kívül a költségvetés miatt is nehezen boldogul, Karácsony Gergely már egy két évvel ezelőtti hangfelvételen is panaszkodott.

Ráadásul nekem van egy főállásom, ami önmagában egy kib… politikai stressz, hogy lesz Zuglónak költségvetése, meg ilyen apróságok” – mondta akkor.

Egy másik kiszivárgott hanganyagon pedig a tavalyi miniszterelnök-jelölti indulásáról mondta azt, hogy jobb lett volna, ha el sem vállalja. „Alapvetően az az érzésem, hogy a f…ért hagytam magam rábeszélni” – fogalmazott.

Karácsony Gergely a 444-nek elismerte, hogy a mostani felvételen is az ő hangja hallható. Közleményben pedig úgy reagált, hogy a hanganyag egy manipulált felvétel.