Gyurcsányéknak kedvez a hangfelvétel előkerülése

 

Súlyos állításokat tartalmazó hangfelvétel került ki Karácsony Gergelyről, Budapest egyik főpolgármester-jelöltjéről, aki azt állítja, hogyha visszamegy Zuglóba, akkor „elássák”. A felvételből kiderül, rossz viszonyban van az őt jelölő MSZP-vel, és az is, hogy megfenyegette a szocialista Tóth Csaba.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta, a hangfelvételt több szempontból is lehet Karácsony Gergely őszödi beszédének nevezni. Ennek egyik oka, hogy igen valószínű, hogy a felvétel mögött egy baloldalon belüli „leszámolás” húzódik, hiszen baloldali hírportálok publikálták a felvételt.

Gyurcsány Ferenc 2006-os beszédével pont emiatt is párhuzamba állítható az ügy, mert habár azóta sem derült ki, hogy akkor ki szivárogtatta ki a felvételt, gyanítható, hogy a volt miniszterelnök botránya is egy baloldalon belüli „leszámolásnak” volt köszönhető.

A DK-nak kedvez a hangfelvétel előkerülése

Karácsonynak rengeteg ellenfele van az ellenzékben. Például a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK), amelynek a jelenlegi zuglói polgármester sikere egyértelműen nem kedvezne, hiszen ezzel az MSZP–Párbeszéd országosan megerősödne.

A DK-nak inkább az az elképzelése, hogy a 2022-es országgyűlési választásokra újjászervezi a baloldalt az MSZP–Párbeszéd, az LMP és a kisebb pártok romjain. Ez természetesen nem egyértelműen jelenti azt, hogy Gyurcsányék keze van abban, hogy a hangfelvétel napvilágot látott, de mindenképpen kedvez nekik. A történtek tovább erősítik a baloldal politikai átrendeződését, vagyis, hogy a DK az MSZP helyét veszi át, a Momentum pedig az egykori SZDSZ-ét.

A hangfelvételen a Karácsony Gergely által elmondottak arra engednek következtetni, hogy maffiamódszerek vannak a baloldalon, és Zuglóban elbánnak egymással a baloldali politikusok. Úgy tűnik, Karácsony Gergely kampánya bedől, hiszen ezek után már nem lenne hiteles, ha bárki is azt mondaná, hogy a főpolgármester-jelölt mögött egy egységes, támogató ellenzék van. A felvétel annak a bizonyítéka, hogy

egységes ellenzékről szó sincs,

inkább civakodó pártokról, melyek maffiamódszerekhez is nyúlnak.

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője hozzátette, egyelőre keveset tudni a hangfelvételt övező körülményekről, éppen ezért Karácsony Gergelyt megilleti az ártatlanság vélelme. Politikai szinten értelmezve az ügyet az viszont biztos, hogy az eseményekkel összefüggésben valamiféle „lejárató kampányt” lehet vélni, célja pedig, hogy Karácsony Gergely még az önkormányzati választások előtt megbukjon. Még pontosabban, ez azt jelenti, hogy az ellenzéki főpolgármester-jelöltet megpróbálják ellehetetleníteni azzal, hogy hiteltelenítik a személyét, politikai szerepvállalását.

Áldozati pozícióból nem lehet választást nyerni

Tóth Erik a hangfelvételen hallható beszélgetést az első és a második ellenzéki előválasztás közé helyezné el időben. A felvétel azt bizonyítja, hogy az ellenzéki pártoknak nem az a célja, hogy kölcsönös előnyöket biztosítsanak egymásnak, esetleg sikerüljön a jelenlegi főpolgármestert közösen leváltaniuk.

Inkább abban érdekeltek, hogy egymás előnyéből profitáljanak úgy, hogy közben ellehetetlenítik egymást. Itt most vélhetően az történt, hogy Gyurcsány Ferenc és pártja folytatta a januárban elkezdett politikáját és megpróbálta tovább gyengíteni, esetleg

felszámolni az MSZP–Párbeszéd szövetségét.

Karácsony Gergely sajtóban tett reakciói a hangfelvételre azt mutatják, hogy áldozatszerepben próbál meg tetszelegni. Ezzel az a gond, hogy ilyen pozícióból nem lehet választást nyerni – zárta szavait Tóth Erik.


A Kossuth Rádió Ütköző című műsora.