Schmuck Erzsébet csalódott Áder János felszólalását illetően, de egyes javaslatait üdvözli

 

Csalódott Áder János államfő felszólalását illetően, de egyes javaslatait üdvözölte Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője az MTI-nek adott rövid értékelésében hétfőn este New Yorkban az ENSZ székházában.

A politikus, aki a világszervezetben tartott klímatanácskozáson végig jelen volt, az Áder János beszédében említett kérdések közül csalódottan fogadta a magyarországi szén-dioxid-kibocsátással, az erdőtelepítéssel és az atomenergiával kapcsolatos megállapításokat.

Azt kell mondanom, hogy csalódott vagyok azért, amit a köztársasági elnök úr a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatban állapított meg. Mint mondta, Magyarország 1990 óta 32 százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást, ez igaz is, de a tényekhez tartozik, hogy 2014-ben már 40 százalékos kibocsátást értünk el, és 2014 óta folyamatosan növekszik a kibocsátott szén-dioxid aránya” – hangsúlyozta Schmuck Erzsébet.

Hozzáfűzte: ha valóra válik mindaz, amit az Európai Tanács elnöke a hétfői klímakonferencián kifejtett, hogy tudniillik az Európai Unió célja 2030-ra az 50-55 százalékos csökkentés, akkor Magyarországnak nagyon komoly lépéseket kell még tennie.

Schmuck Erzsébet, a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakcióvezető-helyettese (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Az LMP politikusa, kitérve a magyarországi erdőtelepítések ügyére, megállapította, hogy a hazai erdőterületek ugyan megkétszereződtek, de az utóbbi egy-két évben már nem lehet növekedésről beszélni. Bírálattal illette az erdők állapotát. Mint fogalmazott, nem lehetünk büszkék arra, hogy főleg fajtaidegen és nem tájhonos fafajtákkal gyarapodtak a magyar erdők.

A képviselő csalódott az atomenergia felhasználásával kapcsolatos tervek miatt is. „Én és az LMP folyamatosan felszólaltunk a paksi atomerőmű bővítése ellen, tehát a köztársasági elnök olyan vállalásokról beszélt, amelyekkel kapcsolatban nekünk más az álláspontunk” – szögezte le, hangsúlyozva, hogy az LMP nem tartja megoldásnak az atomenergia felhasználásának növelését.
Arra a felvetésre, hogy Áder János a klímakonferencián bejelentette a hazai naperőmű-kapacitások megtízszerezését és a szénerőművek bezárását 2030-ig, Schmuck Erzsébet kifejtette: „egyértelmű, hogy a szénerőművek leállítását üdvözöljük, bár mi azt szeretnénk, ha ez már 2030 előtt megtörténne, és például a Mátrai Erőmű élettartamát sem hosszabbítanák meg”.

Kiemelte azt is, hogy a naperőművekre már korábban kellett volna gondolni. Ezzel összefüggésben megemlítette, hogy a napelemekre korábban még adót is kivetettek.

A 25 ezer lakosnál nagyobb lélekszámú településeken bevezetni tervezett elektromos buszokra utalva Schmuck Erzsébet óvatosságra intett. Mint fogalmazott, ezeknek a járműveknek az egész élettartamát kell figyelembe venni, és a szakirodalomból tudható, hogy az elektromos buszok elég komolyan környezetszennyezők.

Schmuck Erzsébet a klímakonferencia egészét pozitívan értékelte. Szerinte a világ vezető politikusai felismerték, hogy az éghajlatváltozás korunk legnagyobb kihívása. „Itt az lesz a fő kérdés, amit Ferenc pápa is üzent az ENSZ klímacsúcsnak: hogy meglesz-e a politikai akarat a most felvetett vállalások valóra váltására?” – hangsúlyozta az LMP politikusa.