Növekszik Tarlós előnye Karácsonnyal szemben

 

A Nézőpont Intézet legfrissebb, reprezentatív közvélemény-kutatásából az derül ki, hogy az októberi önkormányzati választáson biztos részvételt ígérő budapesti választók 53 százaléka Tarlós Istvánra fog szavazni, s csak 40 százalékuk tervezi Karácsony Gergely támogatását.

(Fotó: Nézőpont Intézet)

Három héttel az önkormányzati választás előtt ezzel tovább nyílt a hivatalban lévő és kihívói közötti különbséget jelképező olló – írták. A megkérdezettek hét százaléka az „ellenzék ellenzékére”, Puzsér Róbertre szavazna.

A lassan egy hónapja intenzívebbé vált, s még három hétig tartó önkormányzati választási kampány inkább Tarlós Istvánnak látszik kedvezni a fővárosban, alkalmatlan kihívói nem találnak rajta fogást. Míg Karácsony Gergely az ellenzéki pártok támogatóit próbálja megszólítani, de nem hajlandó észrevenni a többi ellenzéki jelöltet, addig  a folytatásra felhatalmazást kérő Tarlós István már egy ideje a városvezetési alkalmasságát állítja a középpontba. Nem véletlenül: az alkalmassági versenyben az újrázásra esélyes főpolgármester jelentősen vezet.

(Fotó: Nézőpont Intézet)

Arra a kérdésre, hogy az adott személy alkalmas-e arra, hogy Budapest főpolgármestere legyen, a megkérdezettek 57 százaléka válaszolt igennel Tarlós, 35 százaléka Karácsony és 10 százaléka Puzsér esetében. Az alkalmatlanság feltételezése pedig éppen ellentétes arányokat mutat: Tarlóst csak a választók 35, Karácsonyt 52 és Puzsért 81 százaléka tartja alkalmatlannak. A legkevesebb örömre a kampányt láthatóan élvező Berki Krisztiánnak van: a választók 2 százaléka ugyan alkalmasnak tartja a főpolgármesteri poszt betöltésére, 92 százaléka viszont nem. Az alkalmassági küzdelemben Tarlós előnye befagyott, a két héttel korábbi kutatás adataihoz képest hibahatáron belüli eltérések mutathatók csak ki.

 

(Fotó: Nézőpont Intézet)

Szeptember elején is már 60 százalékuk mondta, hogy Tarlós István fog győzni (köztük a baloldaliak 43 százaléka), a mostani kutatás szerint már a fővárosiak 64 százaléka gondolja ezt (s továbbra is a baloldaliak 43 százaléka), ami a hibahatárt meghaladó erősödésnek számít – olvasható a Nézőpont Intézet kutatásában.