A klímavészhelyzet kihirdetését szorgalmazta programbemutatóján Karácsony Gergely

 

A Fővárosi Közgyűlésnek minél hamarabb klímavészhelyzetet kell hirdetnie – ezt mondta Karácsony Gergely mai programbemutatóján. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt mellett vasárnap megjelent két korábbi vetélytársa, az előválasztáson szintén induló Kálmán Olga, akit akkor a DK indított és a Momentumos Kerpel-Fronius Gábor is. A szintén főpolgármester-jelölt Puzsér Róbert szerint Karácsony Gergelynek ez már a sokadik programbemutatója volt, ráadásul az érdemi részeket tőle lopta – közölte az M1 Híradó.

A klímavészhelyzet kihirdetését szorgalmazta Karácsony Gergely vasárnapi programbemutatóján. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt azt is mondta: a városvezetésnek minden lépését úgy kell megterveznie, hogy az a klímaváltozás mérséklését szolgálja. Kifejtette azt is, hogy a fővárosban túl sok autó van, és ezen változtatni kell.

„Budapesten nincs ennyi hely autóknak. Nem autósokról szeretnék beszélni, hanem emberekről, akik Budapesten közlekedni akarnak. Az, hogy túl sok az autó, az nem az autósok hibája, hanem a város hibája. Olyan várost kell teremtenünk, ahol egyre több alternatívát tudunk kínálni az autózással szemben” – mondta Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt.

Csakhogy a magát zöld politikusként hirdető Karácsony Gergelyről éppen a napokban derült ki, hogy

most bérelt egy autót, és azzal jár a kampányhelyszínekre.

Karácsony Gergely most két korábbi ellenfelével, az előválasztáson szintén induló Kálmán Olgával, akit akkor a DK indított és a Momentumos Kerpel-Fronius Gáborral mutatta be programját.

Az ugyancsak főpolgármester-jelölt Puzsér Róbert kampánycsapata szerint azonban Karácsony Gergelynek ez már a sokadik programbemutatója.  „Bemutatta a programját januárban. Aztán tartott egy programbemutatót az EP-választás előtt. Aztán az előválasztás előtt is bemutatta a programját. Közben azt ígérte, hogy száz napon keresztül, minden nap ismertetni fog egy elképzelést a programjából, ezt tíz nap után abbahagyta.”

A Sétáló Budapest kampánycsapata szerint ráadásul a fontosabb részeket Karácsony Gergely Puzsér Róberttől lopta. Hozzátették, hogy

egy éve még baloldali volt, most pedig hirtelen újra zöld lett.

Az ellenzéki főpolgármester érdemben nem reagált a kritikákra.

Karácsony Gergely beszéde közben most is váratlanul megszólalt a bohócmutatványokból jól ismert cirkuszi zene. A főpolgármester-jelölt ezúttal nem némult el, folytatta a beszédet.

A politikus ezután saját kerületét, Zuglót is szóba hozta.

Szerinte sokan értékelik városvezetői munkáját.

Zugló költségvetési helyzetéről azonban most sem beszélt. Pedig sokan többek között éppen emiatt tartják alkalmatlannak.

A Fidesz szerint Karácsony Gergely csődbe vitte Zuglót. Miután kikérték a 14. kerületi önkormányzat számlaegyenlegét, arra hívták fel a figyelmet, hogy mindössze 50 millió forint van a számlán. Zsigmond Barna Pál budapesti Fidesz-szóvivő azt mondta: Karácsony Gergely két éve, egy kiszivárgott hangfelvételen el is ismerte, hogy nem képes ellátni a feladatát.

A XIV. kerületi önkormányzat úgy reagált, hogy Zugló ledolgozta az adósságát 2014 óta, és több fejlesztést is elindított. Közleményük szerint a kerület bankszámláján jelenleg csaknem plusz 2 milliárd forintos összeg szerepel nulla forint hitel mellett.

Az M1 Híradója megpróbálta Karácsony Gergelyt személyesen is megkérdezni az ügyről, a rendezvény előtt azonban nem válaszolt. Végül beszéde után is hiába kérdezték Zugló pénzügyi helyzetéről, válaszadás helyett inkább hátat fordított az M1 stábjának.