Elemző: Bevándorláspárti polgármesterektől nem várható, hogy megvédjék településeiket

 

A nyitott határokat és a bevándorlást támogató polgármesterektől nem lehet arra számítani, hogy megvédik a saját településüket – erről beszélt egy elemző csütörtök reggel az M1-en. Az elmúlt napokban a kormánypártok több városban arra hívták fel a figyelmet, hogy helyi, ellenzéki politikusok az elmúlt években bevándorló-barát nyilatkozatokat tettek. Márpedig az unióban vannak olyan törekvések, hogy a bevándorlás-ellenes kormányok megkerülésével az önkormányzatok döntsenek a befogadásról – hangzott el az M1 Híradójában.

Aki a nyíltan bevándorláspárti MSZP jelöltjére, Fekete Zsoltra és jelöltjeikre szavaz október 13-án, az kockázatot vállal – ezt mondta a Fidesz salgótarjáni elnöke. Fenyvesi Gábor emlékeztetett arra, hogy a szocialista polgármester vezetésével a közgyűlés baloldali többsége 2016-ban leszavazta a kötelező betelepítési kvóta elutasításáról szóló határozat napirendre vételét.

A Fidesz-KDNP ugyanakkor elutasítja a migránsok befogadását és a salgótarjániakat szeretné szolgálni.

Az Origo arról írt, hogy Fekete Zsolthoz hasonlóan több olyan ellenzéki jelölt is elindul az október 13-ai választáson, akik

támogatják a határ megnyitását a bevándorlók előtt.

A hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter könyvében kifejtette, hogy szerinte „egy kanadai típusú szereteten és elfogadáson alapuló társadalomra lenne szükség Magyarországon is”. Szerinte ugyanis a legfontosabb kérdés nem maga a bevándorlás, hanem az integráció.

A cikk szerint az Egerben induló jobbikos Mirkóczki Ádám korábban rémhírterjesztésnek nevezte a bevándorlási tervekről szóló nemzeti konzultációt, valamint nem szavazta meg a kötelező kvóta elleni alkotmánymódosítást.

Emlékeztettek rá, hogy a politikus most az MSZP-vel, a Momentummal, az LMP-vel és a Gyurcsány Ferenc vezette DK-val is összeállt, és az Egységben a Városért nevű egyesület tagjaival együtt a bevándorláspárti ellenzék politikáját képviselik Egerben.

Szegeden az MSZP-s Botka László 2015-ben a város közgyűlésében polgármesterként még nem tartotta problémának a migrációt. Nem sokkal később a déli határt védő kerítés lebontásáról is beszélt. A baloldali ellenzéki politikusok közben

újabb javaslatokkal is előállnak a migránsok befogadásával kapcsolatban.

Hétfőn a Momentum elnöke, Fekete-Győr András beszélt arról, hogy azoknak az országoknak, akik nem akarnak migránsokat befogadni, extra pénzt kellene fizetniük. Hangsúlyozta: ezt a tervet Brüsszelben is javasolni fogják.

Farkas Örs, az Oeconomus igazgatója az M1-en arról beszélt, hogy azok a magyar politikusok és polgármesterek, akik az elmúlt öt évben azt hangoztatták, hogy a migráció Európa számára egy kedvező folyamat, azok a jövőben is ugyanezt a típusú politikát fogják folytatni.

Farkas Örs szerint miután a baloldal bevándorláspárti szemlélete visszaköszönhet az adott városok vezetésében is, különösen nagy a tétje az október 13-ai önkormányzati választásnak – közölte az M1.

A címlapfotó illusztráció.