Origo: Bevándorláspárti polgármesterjelölteket indít az ellenzék az önkormányzati választásokon

 

A magyar baloldali ellenzékben továbbra is vannak olyanok, akik támogatják a migránsok befogadását. Legutóbb például a Momentum elnöke és a DK EP-képviselője beszélt erről. A Fidesz szerint az ellenzék tele van migránspárti polgármesterekkel is, akik veszélyt jelentenek a településekre, ezért különösen nagy tétje van az önkormányzati választásnak – közölte az M1 Híradója.

Kvótakereskedelem” – így nevezi a Momentum azt a javaslatot, amit Fekete-Győr András hétfőn fejtett ki az újságíróknak. Az ellenzéki párt elnöke arról beszélt, hogy tervük szerint, ha egy ország nem szeretne befogadni az Európai Unióba érkező migránsokból, akkor ezt csak plusz pénzbefizetéssel válthatná ki.

A DK-s Niedermüller Péter szerint a javaslatot a Momentum előtt már sokan felvettették Brüsszelben, de eddig még nem valósult meg, egyebek mellett amiatt, hogy a magyar kormány semmi másra nem törekszik, csak arra, hogy ne jöhessenek migránsok az országba. Niedermüller Péter azt is hozzátette, a DK-nak ezzel szemben lennének ötletei.

Sajtóhírek szerint az önkormányzati választáson induló ellenzéki politikusok közül is többen hasonlóan vélekednek.

Az Origo arról írt, hogy a baloldali pártok számos esetben olyan polgármesterjelölteket állítanak rajthoz október 13-án, akik korábban támogatták a kvótarendszert és egyáltalán nem tartották problémának a 2015-ös migránsáradatot.

Szegeden például azt az MSZP-s Botka Lászlót jelölték, aki 2015-ben, a város közgyűlésében polgármesterként még nem tartotta problémának a migrációt. Botka László nem sokkal később a Reutersnek a déli határt védő kerítésről azt mondta, hogy az első adandó alkalommal lebontaná.

Az Origo szerint az októberben induló ellenzéki polgármesterjelöltek közül Botka László mellett például Nemény András, Szombathely egyik jelenlegi ellenzéki polgármesterjelöltje is a kvótarendszer mellett érvelt korábban. Hasonlóan gondolkodott Jeszenszki András nyíregyházi szocialista jelölt, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei listán szereplő jelölt, a korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő, Legény Zsolt is.

A bevándorláspárti európai baloldal minden szinten ki akarja építeni hálózatát a tagállamokban és az önkormányzatokban, olyan politikusokat akar pozícióba helyezni, akik hajlandók a migránsok elosztására, és betelepítésére” – erről már Halász János, a Fidesz frakció-szóvivője beszélt. Kiemelte, a magyar ellenzék is tele van migránspárti polgármesterekkel, akik veszélyt jelentenek a településekre, ezért – mint mondta – az önkormányzati választás tétje különösen nagy.