Vissza nem vitt ajánlóívek miatt bírságoltak meg jelölőszervezeteket

 

Egymillió 502 ezer forint bírságot szabott ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn 13 országos nemzetiségi választáson induló jelölőszervezetre, a határidőben vissza nem vitt ajánlóívek miatt.

Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az a nemzetiségi szervezet állíthatott listát, amely azon települések tíz százalékában önállóan jelöltet állított, ahol az adott nemzetiséget érintően választást tarthatnak, és amely a választópolgárok legalább két százalékának ajánlását összegyűjtötte.

Az országos listák bejelentésére és az ajánlóívek leadására szeptember 10-én 16 óráig volt lehetőség. A listát állító jelölőszervezeteknek az összes átvett ajánlóívet át kellett adniuk a választási irodának, ajánlóív nem maradhatott náluk. Az NVB-nek minden be nem nyújtott ajánlóív után ezer forint bírságot kellett kiszabnia.

Az NVB ezek alapján a Cigány Önkormányzatok és Roma Civil Szervezetek Érdekvédelmi Egyesületére 28 ezer forint, a Dolgozó Romák Országos Szövetségének Egyesületére szemben 500 ezer forint, a Magyarországi Nemzeti- Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületére 102 ezer forint, az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesületre egyezer forint, a Fiatal Romák Országos Szövetségére 28 ezer forint, a Görög Ifjúsági Egyesületre egyezer forint, a Jövő Alakítók Szövetsége Egyesületre 11 ezer forint, a Krug Művészeti Egyesületre ezer forint, a „Lungo drom” Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetségre 12 ezer forint, a Magyarországi Cigányközösségek Fórumára 421 ezer forint, a Nemzeti Roma Összefogásra 273 ezer forint, a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete – Központi Szervezetre 65 ezer forint, a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezetére 59 ezer forint bírságot szabott ki.