Szijjártó Péter: Európa ismét veszélyben van

 

Sajnálatos minden olyan döntés, amely megnyitja Európa határait az illegális bevándorlók előtt, ahogy ezt az új olasz kormány teszi, de Magyarország megvédi határait – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 híradójában.


„Sajnálatos minden olyan döntés, amely megnyitja Európa határait az illegális bevándorlók előtt, ahogy ezt az új olasz kormány teszi, de Magyarország megvédi határait” – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán vasárnap.


Szijjártó Péter sajnálatosnak és veszélyesnek nevezte azt az olasz döntést, amely megnyitja a határokat az illegális bevándorlók előtt, így - mint mondta - újabb tömegek érkezhetnek Európába illegálisan. „De ez csak az első lépés, akik beengedik az illegális bevándorlókat, szét is akarják őket osztani a tagállamok között” - tette hozzá.

„Ez újabb nyomásgyakorlás, hogy a tagállamok fogadják el a migránskvótát, tehát napirenden van a kötelező szétosztási mechanizmus” - mondta a külügyminiszter, hozzáfűzve, „mi ezt visszautasítjuk”.

A miniszter azt mondta: az év első hét hónapjában 224 ezer bevándorló érkezett Törökországba, a hivatalos görög tájékoztatás szerint a helyzet pontosan olyan, mint 2015-ben. Európa veszélyben van, az olasz döntés meghívás azoknak, akik meg akarnak indulni Európába, és most meg is fognak indulni - tette hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: egyetlen világos választóvonal van Európában, az, amely az illegális bevándorlás ellenzői és támogatói között húzódik. Magyarország semmiféle kvótát nem fogad el és mindenáron megvédi határait.