Újabb fotó az ellenzék adatbázis-építéséről

 

Nyomoz a rendőrség a fővárosi ellenzéki aláírásgyűjtések miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen. Szerdán délután 5-kor a VIII. kerületi kampányközpontban is megjelentek a rendőrök. Napközben ugyanis újabb fotók kerültek nyilvánosságra az ellenzék aláírásgyűjtésével kapcsolatban. Az egyiken úgy tűnik, hogy Józsefvárosban listázhatták a választókat. A másik a cikkek szerint a szomszédos kerültben, Erzsébetvárosban készült, és ellenzéki aktivisták „dolgoznak valamit” az ajánlóívekkel. A Fidesz szerint tudatosan csalnak Karácsony Gergelyék, az ellenzék cáfol – közölte az M1 Híradója.

Kisüzemi másolás Karácsony Gergely párttársának kampánycsapatából – ezzel a kommentárral tett közzé az Origo egy fotót. A képen az ellenzék erzsébetvárosi kampánycsapatának tagjai láthatók.

Egyikük az egyik ajánlóívről a másikra másolja az adatokat – írja az Origo. A portál szerint vagy arról van szó, hogy az ellenzéki aktivista jogszabályellenesen rögzítette a hivatalos dokumentumon szereplő adatokat vagy meghamisította azokat.

Ez a kampánycsapat több erzsébetvárosi ellenzéki jelöltnek gyűjtött ajánlásokat. Például a VII. kerületi polgármesterjelöltnek: a DK-s Niedermüller Péternek és az ellenzék főpolgármester-jelöltjének Karácsony Gergelynek is.

Az Origo szerint ez az eset is rámutat arra, hogy

az ellenzék fővárosi szinten folyamodhat csaláshoz.

Az ellenzék adatbázis-építésre használhatja fel a választók személyes adatait, azokat, amelyeket az elmúlt két hétben az aláírásgyűjtő időszakban megszereztek – írta a Magyar Nemzet, miután a napokban két fotó is a lap birtokába került.

Az egyiken az ellenzék józsefvárosi kampánycsapatának tagjai láthatók, előttük számítógép és az aláírásgyűjtő ívek. A képet eredetileg egy zárt csoportnak küldte el a józsefvárosi ellenzék kampányfőnöke, aki azóta törölte a bejegyzést. Később egy lapinterjúban a következőket mondta: „hülyeség volt a fotót kiraknia.”

Egy másik fényképen, amely szintén a VIII. kerületben készült, az ellenzéki polgármesterjelölt aláírásgyűjtő ívének hátoldala látszik, és egy táblázat, amelyben az aktivisták összesítették, hogy ki az, aki ugyan nem írt alá, de ígérete szerint elmegy szavazni.

Az ajánlóívek másolását, sokszorosítását, fénymásolását, illetve az íveken szereplő személyes adatok adatbázis kiépítésre való felhasználását a törvény tiltja. Az M1-nek nyilatkozó jogi szakértő szerint

mindezért akár szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság.

Egy évig terjedő szabadságvesztéssel is járhat, ha valaki jogellenesen vagy nem célhoz kötötten kezel adatot a fentiek fényében, illetve az adatkezelés titkosságára vonatkozó intézkedéseket elmulasztja. Súlyosbító körülmény, ha valaki különleges adattal teszi ezt, márpedig a politikai hovatartozásra vonatkozó információ különleges adatnak minősül” – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője.

Az ellenzék józsefvárosi kampánycsapatának ügyét már vizsgálja a rendőrség, miután a VIII. kerületi választási iroda feljelentést tett. Jelenleg választás rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt folyik nyomozás – közölte az M1 Híradója.

A Fidesz szerint tudatosan csalnak Karácsony Gergelyék, az ellenzék cáfol.

Törvényes volt, ahogy feldolgozták az ajánlóíveket – ezt mondta az ellenzék VIII. kerületi közös polgármester-jelöltje az ATV-n. Pikó András azt elismerte, hogy valóban számítógépre rögzítettek, ám szerinte kizárólag olyan adatokat, amelyek az adminisztrációhoz kellettek.

A szocialisták szerint is minden rendben van Józsefvárosban. Az MSZP budapesti elnöke az ügyről röviden csak annyit mondott: biztos abban, hogy törvényes volt az adatok feldolgozása.

„A rendőrségnek az feladata, hogyha ez nem így történt, akkor nyomozza ki, de én biztos vagyok abban, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően zajlott az adatgyűjtés” – fogalmazott Molnár Zsolt.

Karácsony Gergely, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje szerdán ismét megvédte VIII. kerületi politikustársait, arra hivatkozva, hogy a képek, amelyek a sajtóban napvilágot láttak,

nem bizonyítanak semmit.

Csakhogy magát Karácsonyt is hasonló vádak érték. Többen tiltott adatbázisépítést emlegettek, miután kiderült, hogy az ellenzéki pártok 14 -szer több aláíráshoz szükséges ívet vettek fel, mint amennyire valójában szükségük lett volna a gyűjtéshez.

A Fidesz budapesti szóvivője szerint az ellenzék főpolgármester-jelöltjének érintettsége ebben az ügyben megkérdőjelezhetetlen.

„Karácsony Gergely ajánlásait a botrányba keveredett csapat kezelte Józsefvárosban és Erzsébetvárosban is. Ha a baloldali szavazók jót akarnak maguknak, ne írjanak alá semmit Karácsonyéknak. Felszólítjuk Karácsonyékat, hogy hagyjanak fel a csalással és törvénysértéssel. A botrányban érintett képviselőjelölteknek pedig semmi keresnivalójuk a közéletben. Elvárjuk, hogy lépjenek vissza” – közölte Zsigmond Barna Pál.

A kormánypártok nevében, Kósa Lajos az önkormányzati kampány vezetője azt mondta: amit Karácsony Gergelyék csináltak az ajánlóívek összesítésekor az választási bűncselekmény – közölte az M1 Híradó.