A holokauszttagadó Kulcsár Gergely a Jobbik megyei listáján helyet kapott

 

Mégis indul az önkormányzati választáson a jobbikos Kulcsár Gergely, aki antiszemita botrányai miatt többször is címlapokra került az elmúlt években. Eredetileg a Jobbik, a Momentum és az LMP támogatásával képviselőjelöltként indult volna Debrecenben, de végül visszalépett, mert nem akarta, hogy a személye elleni támadások rontsák az ellenzék esélyeit. A napokban kiderült, hogy Kulcsár Gergely mégis indul, felkerült ugyanis a Jobbik megyei listájának második helyére Hajdú-Biharban. A Jobbik elnöke szerint mindenki megérdemel egy második esélyt – közölte az M1 Híradója.

Mégis indul az önkormányzati választáson a holokauszttagadó kijelentéseiről elhíresült Kulcsár Gergely. A Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint a Hajdú-Bihar megyei listán szorított neki helyet a Jobbik.

Az antiszemita botrányairól ismert politikus eredetileg Debrecenben indult volna egyéni képviselőjelöltként.

A Jobbik mellett az LMP és a Momentum is támogatta, annak ellenére, hogy korábban – parlamenti képviselőként – beleköpött a holokauszt áldozatainak emlékére felállított vascipők egyikébe a Duna-parton – hangzott el az M1 Híradójában.

Egy másik alkalommal pedig „biboldó bérencnek” nevezte azokat a pártokat, amelyek hajlandók megemlékezni a zsidó áldozatokról, és „kamukausztnak” nevezte a holokausztot.

Soproni Tamás, a Momentum alelnöke az M1 Híradójának kérdésére, hogy nem tartják-e aggályosnak Kulcsár Gergely indítását, azt válaszolta: nekik nincsenek antiszemita jelöltjeik.

A botrány kirobbanása után viszont mindkét baloldali párt kihátrált a jobbikos politikus mögül. Az LMP-s Ungár Péter szerint a Jobbiknak el kell döntenie, komolyan gondolja-e a néppártosodást. “Kulcsár Gergely politikai tevékenysége vállalhatatlan, és nincs helye a magyar közéletben” – mondta Ungár Péter.

A Momentum pedig felszólította a visszalépésre Kulcsárt, aki augusztus végén jelentette be, hogy nem indul az önkormányzati választáson. Közösségi oldalán akkor azt írta: nem szeretné, ha a személye elleni támadások rontanák a pártszövetség esélyeit.

A Jobbik alelnöke néhány hete úgy reagált: egy hibát elkövető ember abszolút jogos belátásáról van szó. Z. Kárpát Dániel azt is hozzátette:

a Jobbik egy olyan párt, ahol vannak következmények.

Most mégis úgy tűnik, hogy a Jobbik kitart a korábban zsidózó Kulcsár Gergely mellett. Hétfő óta újra szerepel a választási nyilvántartásban, ezúttal a Jobbik Hajdú-Bihar megyei listájának előkelő második helyén.

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke szerdán azt mondta:

mindenki megérdemel egy második esélyt,

Kulcsár Gergely durva megnyilvánulásai már régen történtek, és azóta bocsánatot kért miattuk, fogalmazott.