Karácsony: A választás tétje, hogy zöld város lesz-e Budapest

 

Az önkormányzati választás tétje, hogy Budapest zöld város lesz, vagy a mindenkori politikai érdekek felülírják ezt – jelentette ki Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt kedden a fővárosban, amikor aláírta a civilek által kidolgozott Zöld Budapestért elnevezésű ajánlást.

Cikkünk frissült.

A politikus a sajtótájékoztatón közölte: büszke arra, hogy a főpolgármester-jelöltek közül elsőként látta el kézjegyével a zöld civil szervezetek által kidolgozott követelésgyűjteményt. Az ajánlás csupa olyan követelést tartalmaz, amelynek szellemiségével egyetért – fűzte hozzá.

Kifejtette, Zugló polgármestereként mindent megtett a Liget projekt módosításáért, fővárosi képviselőként pedig támogatta a civil szervezetek szmogriadó-tervezetét, illetve a Római-part fejlesztésével kapcsolatos zöld álláspontot.

Úgy vélekedett: a „zöld fordulat” annál is inkább fontos, mert a klímaváltozás egyre inkább felértékeli a környezetvédelmet. Budapesten az elmúlt években jelentősen nőtt a légszennyezettség miatti megbetegedések száma, és „látjuk azt a várospolitikát”, amelynek nyomán elfogynak a zöld területek, mert azokra építési telekként tekintenek – mondta Karácsony Gergely.

Hozzátette: ezért véget kell vetni annak, hogy a politikai és üzleti érdekek felülírják a budapestiek életminőségét, egészségét javító, illetve a város hosszú távú fejlődését előmozdító szempontokat.

Kijelentette, hogy programjában hangsúlyos helyen szerepel a város radikális zöldítése, a többi közt a csepeli és ferencvárosi nagyerdő és a Margit-szigettől a Római-partig tartó zöld folyosó létrehozásával.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke úgy fogalmazott: a dokumentumot kidolgozó 23 civil szervezetnek elege van abból, hogy a politikusok nem tartják be a választások előtt tett környezetvédelmi ígéreteiket.

Ezért döntöttek úgy, hogy egy, az ígéretek betartására kötelező jogi érvényű nyilatkozatot íratnak alá a főpolgármester-jelöltekkel, valamint a kerületi polgármester- és képviselőjelöltekkel – mondta az aktivista.

Ez azt jelenti – folytatta –, hogy amennyiben a nyilatkozat aláírói, később, megválasztásuk után nem teljesítik a 25 pontos nyilatkozatban vállaltakat, akkor bíróság előtt felelősségre vonhatóak, pénzbüntetésre számíthatnak, illetve le kell mondaniuk posztjukról.

Karácsony Gergely kérdésekre válaszolva elmondta: az előválasztás után valamennyi ellenzéki párt őt támogatja, ez pedig azt jelenti, hogy a változásnak egy jelöltje van. A többi jelölt nem a változást, hanem az állandóságot képviseli és ezt pontosan tudják a választópolgárok – húzta alá.

Ugyancsak kérdésre válaszolva azt mondta, nincs kifogása az aluljárók éjszakai lezárása ellen, ám ez nem megoldás a fővárosi hajléktalanság kezelésére. Kifejtette, programja fontos része az utca hajléktalanság megszüntetése, ám ez hosszabb időt vesz igénybe.

Szerinte a hajléktalanszállóknál jobb komfortfokozatú szoba-szállások kellenek ahhoz, hogy kikerülhető legyen ez az élethelyzet.

Több újságíró felvetette, hogy a józsefvárosi választási iroda feljelentést tett választási csalás és személyes adattal visszaélés gyanúja miatt, mert az ellenzéki összefogás – a gyanú szerint – törvénytelen adatgyűjtésre használja az ajánlóíveket.

Karácsony Gergely erre azt mondta: ellentétben a Fidesszel, amely évek óta „Kubatov-listákat” használ, biztos abban, hogy a VIII. kerületi csapat nem gyűjt törvénytelenül adatokat, csupán az ajánlóívek feldolgozását végezték. Ez nem történhet manapság egy kockás papíron – tette hozzá.

A feljelentés megalapozatlan, tűzbe teszi a kezét az önkéntesekért – fogalmazott.

Ugyancsak elutasította, hogy például a „stadionstop” érdekében indított aláírásgyűjtést adatbázis építésre használják. Mindenben betartják az adatvédelmi szabályokat, az pedig, hogy például e-mailen kommunikálnak a választókkal minden párt tevékenységének a része – közölte.

Arra a kérdésre, hogy a zuglói önkormányzat több esedékes kifizetést, a többi között az egyházaknak járó kifizetést nem teljesített, azt mondta: ha ez így történt, akkor ennek bizonyára adminisztratív okai vannak, mert a közpénzek kifizetése csak szigorú szabályok mentén történhet. Zuglónak nincsenek adósságai – szögezte le.