Nem tudott arról a soroksári alpolgármester, hogy túllépték a pénzügyi keretet

 

Nem tudott arról, hogy az általa felügyelt programokkal túllépték volna az önkormányzati keretösszeget – így reagált az M1-nek a soroksári alpolgármester azután, hogy a Pesti Srácok megírta: a kerületben az elmúlt időszakban félmilliárd forintot költöttek zenés rendezvényekre. Az önkormányzatnál már a Közbeszerzési Hatóság is vizsgálódik – közölte az M1.

Szereti a zenét és a művészetet – egyebek mellett ezt az érvet hozta fel egy kampányvideóban Weinmann Antal amellett, hogy miért lenne alkalmas Soroksár vezetésére.

Öt év alatt félmilliárdot dáridóztak el

Öt év alatt félmilliárdot dáridóztak el – a kerületben jelenleg alpolgármesterként tevékenykedő politikusról ezzel a címmel közölt cikket a Pesti Srácok. A lap birtokába jutott dokumentum szerint Weinmann Antal az elmúlt években a soroksári rendezvények szervezésekor többször is jócskán túllépte az önkormányzat által kijelölt keretösszeget: 2016-ban 51 helyett 96 millió forintot, 2017-ben pedig 91 milliót költöttek dínomdánomra.

Közben a cikk szerint több rendezvény megszervezésére közbeszerzési eljárás nélkül adtak megbízást. A NAV feketelistáján is szereplő Generálprodukció Kft. például állandó meghívottnak számított. A soroksári bulikat Weinmann Antal saját közösségi oldalán is népszerűsítette. Egy korábbi bejegyzésben pedig saját magára kultúráért felelős alpolgármesterként utalt.

Az M1 megkeresésére ennek ellenére hétfőn azt írta: nem volt tudomása arról, hogy a helyi események szervezése során átlépték volna a keretösszeget, és arról sem tudott, hogy a rendezvényeket bonyolító Generálprodukció Kft. a NAV feketelistáján szerepel, mint ahogy a Pesti Srácok írta. Arra a kérdésre, hogy mi alapján válogatta ki a kivitelező vállalatokat, Weinmann Antal azt írta: a megbízhatóság és a referencia számított.

Az ügyben a Közbeszerzési Hatóság is vizsgálatot indított

A Soroksári Svábok Egyesülete viszont nem így látta, és az ügyben közérdekű adatigénylést adtak be, hogy kiderüljön: jogszerűen használták-e fel a rendezvényekre fordított ötszázmillió forintos összeget. A szervezet egyik tagja, Gallay István a Pesti Srácoknak úgy fogalmazott: ennyi pénzből rengeteg útfelújítást el lehetett volna végezni, amire szerinte évi alig több mint 100 milliót szánnak az önkormányzatban.

Az ügyben pénteken a Közbeszerzési Hatóság is vizsgálatot indított. Rigó Csaba elnök az M1-nek megerősítette, hogy a soroksári önkormányzattól bekérték a szükséges iratokat – közölte az M1.