Alapjogokért Központ: Több jogsértés gyanúját is felveti a józsefvárosi ellenzék adatgyűjtése

 

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója szerint több jogsértés gyanúját is felveti, hogy a józsefvárosi ellenzéki összefogás kampánycsapata az ajánlószelvényeken szereplő adatokat számítógépes adatbázis építésére használhatta, pedig ez tilos.

Csalásra építheti kampányát Budapesten az ellenzék – ezt állítja a Magyar Nemzet. A lap birtokába került fotót egy internetes csoportban osztották meg, és a leírás szerint az aktivisták éppen az ajánlóívek feldolgozását végezték. Az ellenzék szerint nem sértettek jogszabályt. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint viszont

törvénytelenül kezelték

a választók adatait Józsefvárosban, ezért visszalépésre szólította fel az ellenzék helyi jelöltjeit – közölte az M1 Híradója.

Az adatkezelésnél kiemelt szempont a célhoz kötöttség elve

A Magyar Nemzet hétfői számában megjelent értesülésről, amely szerint feltételezhető, hogy csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásokra a fővárosi ellenzék, Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ igazgatója az M1-en úgy fogalmazott: az adatkezelésnél kiemelt szempont

a célhoz kötöttség elve.

Ez esetben a jelöltek a választásokon való indulás érdekében gyűjtenek ajánlásokat – ismertette. Szánthó Miklós leszögezte: más célra, például adatbázis építésére, ezeket az ajánlásokat nem lehet felhasználni.

Ezért – álláspontja szerint – sérülhettek a választási eljárási törvény részletes szabályai, és a választási eljárásnak a tisztességes és jóhiszemű joggyakorlásra vonatkozó alapelve is. Emiatt a választási bizottsághoz kifogást lehet benyújtani – jegyezte meg.

Felmerül a GDPR sérelme is

Az Alapjogokért Központ igazgatója elmondta, hogy felmerül az információs törvény és a GDPR, az EU adatvédelmi rendeletének sérelme is, ezért akár hivatalból, akár bejelentésre is vizsgálódhat az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

Emellett – tette hozzá – felmerülhet a személyes adattal való visszaélés gyanúja, valamint az is, hogy nem sérült-e a választás rendje és tisztasága. Közölte: az is kérdés, hogy az aktivistáknak volt-e adatfeldolgozói szerződése.

Adatgyűjtő manőverezésbe kezdhetett az ellenzék

A Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt stábja által aránytalanul nagy mennyiségben felvett ajánlóívekről Szánthó Miklós azt mondta: adatgyűjtő manőverezésbe kezdhetett az ellenzék, mert a politikai építkezéshez szükséges a saját adatbázisuk bővítése.

Úgy folytatta: utóbbinak van legális útja is, ugyanakkor az ellenzéki magyarázkodásokból az tűnik ki, hogy összekeverik az ajánlásgyűjtést és a támogatói ívek gyűjtését. Későbbi kapcsolattartási célból ajánlásokat nem lehet gyűjteni – mutatott rá Szánthó Miklós.

Karácsony Gergely cáfolta, hogy jogsértést követtek volna el

Karácsony Gergely hétfőn cáfolta, hogy jogsértést követtek volna el. Szerinte minden adatot törvényesen kezeltek, és a fotón csak az látszik, hogy az aktivisták regisztrálják az íveket.

Csakhogy a Magyar Nemzet információi szerint a képet nem is a nyilvánosságnak, hanem a józsefvárosi ellenzék támogatóinak zárt internetes csoportjába szánták. Később viszont innen is törölték, miután az egyik helyi DK-s képviselő azt a kommentet fűzte hozzá: „csak meg ne ossza valaki ezt a fotót.”

Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd főpolgármester-jelöltje (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A lapnak a képet a fővárosi ellenzék kampánycsapatának

egy csalódott tagja juttatta el,

aki felháborítónak tartja, hogy olyan feladatok végrehajtására is ráveszik az aktivistákat, amelyeknek akár súlyos következményei is lehetnek. Pikó András, az ellenzék józsefvárosi polgármesterjelöltje az M1 kérdésére tagadta, hogy adatbázist építenének az ajánlóívekből.

Kampányfőnöke pedig közleményben úgy fogalmazott: a Magyar Nemzetben található képen az önkéntesek azon dolgoznak, hogy ellenőrizzék: a több száz ajánlóív rendben visszaérkezett-e, mert az elveszett ajánlóívekért bírságot kell fizetni.


Kocsis Máté szerint a józsefvárosi ellenzék kétségbeesett magyarázkodásba kezdett

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint a józsefvárosi ellenzék kétségbeesett magyarázkodásba kezdett, a kép alapján viszont egyértelmű, hogy ellopták a jóhiszemű állampolgárok adatait, és megtévesztették őket.

Kocsis Máté elmondta: felmerül a gyanú, hogy az ellenzék számos más kerületben és településen is használhatja ezt a módszert. Ráadásul – mint mondta – Karácsony Gergely érintettsége is nyilvánvaló, hiszen az ő ajánlásait Józsefvárosban ugyanez a kampánycsapat kezelte.