A kormány meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet Magyarország biztonsága érdekében

 

Magyarország biztonsága és határvédelme érdekében a kormány meghosszabbítja a Magyarország egész területére elrendelt, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ csütörtökön az MTI-vel. A hosszabbításról szóló kormányrendelet megjelent a Magyar Közlöny csütörtöki számában, e szerint a válsághelyzetet 2020. március 7-ig hosszabbítják meg.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

A közlemény szerint az erről szóló kormányrendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben. Azt írták: az illegális határátlépési kísérletek továbbra is folyamatosak, csak az idén már 7 ezren próbálkoztak, ezért szükség van a határvédelemre.

Közölték továbbá: Szerbiában már kritikus a helyzet a migránsok miatt, Bosznia-Hercegovinában is több ezren, Görögországban nagyjából 30 ezren vannak, és újabb tömegek érkeznek, amelyek a balkáni útvonalon akarnak Európa belsejébe jutni. Jelezték: a kerítés és a határvédelem nélkül Magyarország ismét a bevándorlás egyik főútvonala lenne, ahogy a 2015-ös migránsválság idején.

Emlékeztettek arra: az intézkedés speciális jogosítványokat ad az állami, rendvédelmi szerveknek, így garantálható, hogy továbbra is a lehető leghatékonyabban léphessenek fel az illegális bevándorlókkal szemben az országhatár mentén és az ország területén is.

A rendőrség az ország területén is folyamatosan rendszeresen azonosít illegális migránsokat, akiket visszaszállít a határkerítéshez – olvasható a közleményben.

Közölték: Magyarország saját erejéből 2015 óta összesen 504 milliárd forintot fordított a határvédelemre, és továbbra is felháborítónak tartják, hogy a távozó Európai Bizottság a határvédelemre fordított kiadások alig több mint 1 százalékát térítené meg Magyarországnak, miközben az „Európa biztonságát veszélyeztető, bevándorlásszervező” civil szervezetekhez (ngo-khoz) „öntik a pénzt”.

Hangsúlyozták, hogy a magyar kormány az olasz kormánycsere miatt figyelemmel követi az Afrika és Olaszország közötti migrációs útvonal alakulását is, mert ha az új baloldali olasz kormány megnyitja a kikötőket, „még súlyosabb migrációs válság lesz Európában”. A migrációs válsághelyzetet 2016 márciusában hirdette ki a kormány. Azóta folyamatosan fenntartották az intézkedést.