Magyar Hírlap: Adatvédelmi aggályok merültek fel Karácsony Gergelyék körül

 

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint a józan ésszel és az ajánlások gyűjtését szabályozó törvények szellemével is ellentétes az, hogy a hírek szerint aránytalanul nagy mennyiségben vett fel ajánlóíveket Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt stábja – írja a szerdai Magyar Hírlap.

Péterfalvi Attila szerint az ajánlások hivatalos gyűjtése fontos lépése a választási folyamatnak, de a szükséges ajánlások kétszeresével, azaz legfeljebb tíz-tizenkétezer aláírás begyűjtésével biztosítható az adott jelölt indulása. A NAIH elnöke éppen ezért teljesen feleslegesnek tartja a hivatalos ívekre való adatok további gyűjtését azt követően, hogy az aspiráns már leadta a szükséges számú ajánlást.

Péterfalvi Attila úgy véli, az MSZP-P politikusának utcai aktivistái, más pártokhoz hasonlóan, a saját aláírásgyűjtő íveikkel kellett volna, hogy folytassák a támogató szavazói aláírások gyűjtését. Ugyanakkor Karácsonyék eljárása nem jogszabály-ellenes, mégis ésszerűtlen, s a korábbi évek szavazói adatokkal való visszaélései miatt „rossz emlékeket idéz fel”. A Zuschlag János elleni egyik első eljárásban a volt szocialista politikus vallomásában szerepelt, hogy az MSZP lemásolta a 2006-os kopogtatócédulákat – emlékeztetett Péterfalvi Attila, aki a 2010-es esetekről csak azért nem beszél, mert azok még nem évültek el.

A címlapfotó illusztráció.