Tájékoztató kampányt indít a Fidesz

 

Tájékoztató kampányt indít a Fidesz: arra akarják felhívni a figyelmet, hogy Gyurcsány Ferencék lebontanák a határkerítést és beengednék a bevándorlókat. Az előzmény, hogy Gyurcsány Ferenc felesége arról beszélt egy interjúban, hogy nem támogatja, hogy Brüsszel kifizesse a magyar határvédelmi költségeket. Gyurcsány Ferenc úgy reagált, hogy nem akarja lebontani a kerítést, ugyanis túl sokba kerülne – közölte az M1 Híradója.

Eleinte még többször kitért a válaszadás elől Dobrev Klára kedden, az ATV műsorvezetőjének kérdésére, aki a magyar határvédelmi kiadások megtérítéséről kérdezte a DK európai parlamenti képviselőjét. Dobrev Klára inkább arról beszélt, hogy szerinte nem a határkerítés állította meg a menekültválságot, hanem az Európai Unió és Törökország.

Végül a műsorvezető konkrétan rákérdezett: támogatja-e, hogy az unió kifizesse a határvédelem árának felét.

Dobrev Klára nemmel felelt.

„Bátor dolog volt ezt így kimondani, így kell beszélni” – ezekkel a szavakkal méltatta Dobrev Klárát Bauer Tamás a DK volt alelnöke egy Facebook posztban. Szerinte a kerítés nem védi meg Európát semmitől, a menekültáradattól legalábbis biztosan nem.

A DK egyébként a kezdetektől bírálta a kerítésépítést. Gyurcsány Ferenc már a határzár felállításakor arról beszélt, hogy szimbolikusan is elfogadhatatlan a kerítés – hangzott el az M1-en.

2015 őszén személyesen is tiltakozott a határkerítés ellen. Gyurcsány Ferenc Röszkén akkor azt mondta, hogy a kormánynak tisztességes jogi eljárást kell biztosítani a bevándorlókkal szemben. Később pedig például azt hangoztatta, hogy szerinte Magyarország jól jár a migránsokkal.

A DK-sok később a betelepítési kvóta mellett gyűjtöttek aláírásokat,

az EP-ben pedig minden bevándoláspárti javaslatot megszavaztak.

A Fidesz mostantól tájékoztató kampányban hívja fel a figyelmet arra, hogy Gyurcsány Ferencék lebontanák a kerítést és beengednék a migránsokat – jelentette ki a kormánypárt frakciószóvívője.

Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán reagált. Azt írta: „a franc se akarja lebontani a kerítést”. Állítása szerint azonban csak azért, mert túl sokba került és úgy látja: az sem bizonyítható, hogy a kerítés miatt valóban visszafordultak-e a menekültek, vagy csak megkerülték a magyar határt.

A nagyobbik kormánypárt szerint Gyurcsány Ferenc és pártja Magyarország ellen áskálódik.

„Az a Gyurcsányné, aki most jelentette be, hogy nem akarják, hogy Brüsszel egyetlen fillérrel is hozzájáruljon a magyar határvédelem költségeihez, ott ül az EP-ben és Magyarország ellen áskálódik. A bevándorláspárti európai baloldallal együtt le akarják bontani a kerítést, ki akarják iktatni a magyar határvédelmet, miközben migránskvótát akarnak és öntik a pénzt a bevándorlást szervező Soros-szervezeteknek” – fogalmazott Halász János.

A Fidesz szerint egyébként csepp a tengerben az az összeg, amellyel a brüsszeli vezetés hozzá akar járulni a magyar határvédelmi költségekhez, mert

a támogatás a kiadások alig egy százalékát fedezi.