A korábbi fogadkozások ellenére fogott össze a Jobbik és a DK

 

Működik, bár nem felhőtlen az együttműködés Gyurcsány Ferencékkel – erről beszélt a Jobbik alelnöke az M1-en. A Jobbik történelmi mélységbe zuhant a májusi EP-választáson, akkor még külön listán indultak az ellenzéki pártok. Az önkormányzati választáson azonban több helyen közös jelölteket támogatnak. Elemzők szerint ez a Jobbik végét jelentheti – közölte az M1 Híradója.

Nem felhőtlen, de azért működik – így jellemezte a DK-val való együttműködést a Jobbik kampányfőnöke, Stummer János.

Gyurcsány Ferenc pártja és a Jobbik lassan két hónapja egyezett meg arról, hogy egy hatpárti együttműködés részeként egymás szövetségesei lesznek. A gyakorlatban ez például azt jelenti, hogy közösen kampányolnak, közös jelölteket állítanak, ami pedig a főváros illeti, közös főpolgármester-jelöltjük is van: Karácsony Gergely.

Pedig bő egy éve még Karácsony is óvatosan beszélt a Jobbikkal való összefogásról. Egy lapinterjúban akkor még azt fejtegette, hogy a Jobbikban még mindig vannak nácik, csak már nem gyakorolják a nácizmusukat, mert „be van tiltva nekik”.

Akkoriban hasonló volt a véleménye a Jobbikról Gyurcsány Ferencnek is, aki

a Jobbikot egy báránybőrbe bújt farkashoz hasonlította.

És a Jobbik is egyértelműen elutasította Gyurcsányt Ferenchez és a baloldalhoz való közeledést.

Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője az erről szóló híreket rendre cáfolta az elmúlt években, 2017-ben például így vélekedett: „ha mindennap elmondják, hogy a Jobbik összeborulni készül bármelyik baloldali párttól, attól ez nem igaz. Hadd ne mi vállaljunk felelősséget azért, hogy mit mond Vágó István, Gyurcsány Ferenc vagy mittudomén kicsoda. Mi azért tudunk felelősséget vállalni, amit mi mondunk. Mi pedig elég egyértelműen kimondjuk, hogy nem kívánunk koalíciót kötni”. 

Megváltozott a helyzet

– most ezzel magyarázta Stummer János, hogy miért fogtak mégis össze a baloldallal. A közös program összehangolásáról azonban az ezt firtató kérdések ellenére sem beszélt, kizárólag a párt saját elképzeléseiről.

Az M1-nek nyilatkozó elemző szerint a Jobbik baloldali párttá akarja magát átformálni a túléléshez, ezért is működik együtt Gyurcsány Ferenccel.

Tóth Erik úgy vélte: a DK elnöke hosszútávon ellenérdekelt az összefogásban, és csak a Jobbik szavazótáborának egy részét szeretné megszerezni.  Az elemző úgy látja:

az összefogás hosszútávon nem lesz működőképes,

és az sem kizárt, hogy a Jobbik 2022-ben már nem fog létezni a mai formájában – közölte az M1 Híradó.