Visszalépett a Duna-parti cipőkbe köpködő jobbikos Kulcsár Gergely

 

Visszalépett a jobbikos, antiszemita botrányairól elhíresült Kulcsár Gergely. A politikus közösségi oldalán azt írta: nem szeretné, ha a személye elleni támadások rontanák a pártszövetség választási esélyeit. Kulcsár Gergely volt az, aki korábban beleköpött a holokauszt áldozatainak emléket állító cipők egyikébe, később pedig kamukausztnak nevezte a holokausztot. Most önkormányzati képviselőnek indult Debrecenben, a Jobbik mellett az LMP és a Momentum is támogatta – hangzott el az M1 Híradójában.

Az antiszemita botrányairól elhíresült politikust néhány napja az LMP-Momentum-Jobbik közösen indította el az ellenzék közös debreceni jelöltjének.

Azt a Kulcsár Gergelyt, aki korábban parlamenti képviselőként beleköpött a holokauszt áldozatainak emlékére felállított vascipők egyikébe a Duna-parton.

Kulcsár Gergely később „biboldó bérencnek” nevezte azokat a pártokat, amelyek hajlandóak megemlékezni a zsidó áldozatokról, és „kamukausztnak” nevezte a holokausztot. Az esetnek akkor semmilyen következménye nem lett, azonban miután nyilvánosságra kerültek a holokauszt emlékműnél történtek, Kulcsár Gergely egy időre háttérbe vonult.

A Momentum alelnöke korábban arra a kérdésre, hogy nem tartják-e aggályosnak Kulcsár Gergely indítását, azt válaszolta, hogy nekik nincsenek antiszemita jelöltjeik.

A Jobbikos Varga-Damm Andrea szerint az eset régen történt, és szerinte Kulcsár Gergely azóta már jóvátette hibáját. Varga-Damm véleménye szerint aki ma szélsőségesnek tekinti a Jobbikot, az tájékozatlan.

Ehhez képest egy nappal később az LMP-s Ungár Péter leszögezte, hogy elfogadhatatlannak tartja Kulcsár Gergely indítását.

A DK-s Arató Gergely pedig úgy fogalmazott: a Jobbik politikusainak kell tisztázniuk, hogy mi a viszonyuk egykori önnmagukkal.

Időközben a Momentum országos elnöksége is megvizsgálta az ügyet. Közleményükben az áll, hogy egyeztettek a Jobbik-központtal Kulcsár Gergely jelöltségéről és végül arra jutottak, hogy felkérik a visszalépésre, amit ő el is fogadott.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint nem számít Kulcsár Gergely visszalépése, hiszen ő maga nyilatkozta, hogy a háttérben továbbra is segíteni fogja a Jobbikot, az LMP-t és a Momentumot. Böröcz László szerint az említett pártok pedig ezt felvállalják.