Az ellenzék jelöltjeként indul a Jobbik antiszemita botrányokba keveredett politikusa

 

Elindul az önkormányzati választáson a Jobbik antiszemita botrányairól elhíresült, volt országgyűlési képviselője. Kulcsár Gergely volt az, aki beleköpött a holokauszt áldozatainak emléket állító cipők egyikébe, később pedig „kamukausztnak” nevezte a holokausztot. Kulcsár Gergely most a Jobbik, az LMP és a Momentum közös képviselőjelöltje Debrecenben. A Jobbik szerint Kulcsár Gergely ügye elévült, a Momentum pedig egyszerűen letagadta, hogy támogatják a politikust – közölte az M1 Híradója.

Budapest egyik leghíresebb holokauszt-emlékművébe köpött bele korábban a jobbikos Kulcsár Gergely. Akkor nyilvánosságra került egy kép és egy feltételezhetően a Jobbik tagjainak szánt e-mail is, amelyben arról írtak: „Kulcsár Gergely egy kis feltöltődésre vágyott és meglátogatta a Duna-parton a képen látható vidám helyet”.

A Jobbik vezetése akkor úgy reagált: Kulcsár Gergely, aki akkoriban a Jobbik országgyűlési képviselője volt, hirtelen felindulásból tette, amit tett, és azóta megbánta.


Csakhogy Kulcsár Gergelynek azóta is volt antiszemita megnyilvánulása. Egy évvel később frakciótársainak írt levelében „biboldó bérencnek” nevezte azokat a pártokat, akik hajlandóak megemlékezni a zsidó áldozatokról, sorai zárásaként pedig a holokausztot „kamukausztnak” nevezte.

A levélnek akkor semmilyen következménye nem lett, azonban miután nyilvánosságra kerültek a holokauszt emlékműnél történtek, Kulcsár Gergely egy időre háttérbe vonult. Idén januárban visszatért, a Jobbik észak-magyarországi szervezeteinek regionális igazgatója lett.

Néhány napja pedig Kulcsár Gergely már ott volt az ellenzék debreceni jelöltjei között. Az antiszemita botrányairól híres politikust az LMP, a Momentum és a Jobbik közösen indítja képviselőjelöltnek.

A Momentum szerint nekik nincsenek antiszemita jelöltjeik. Arra a kérdésre viszont már nem kapott választ az M1, hogyan lehetséges az, hogy Kulcsár Gergely az ő jelöltjükként indul az önkormányzati választáson.

A kérdésre a jobbikos Varga-Damm Andrea adott választ. A párt országgyűlési képviselője szerint azért indítják Kulcsár Gergelyt, mert az eset régen történt, és szerinte párttársa azóta már jóvátette hibáját. Varga Damm Andrea véleménye szerint, aki ma szélsőségesnek tekinti a Jobbikot, az tájékozatlan.

Pedig a Jobbikkal való összefogás gondolatát a párttal jelenleg szövetségben álló MSZP-sek közül sem tudja mindenki elfogadni. Újpesten például többen emiatt léptek ki a pártból. Például az MSZP nemzetiségi tagozatának alelnöke is, aki szerint elfogadhatatlan, hogy együttműködjenek a szélsőjobboldali nézeteiről ismertté vált Jobbikkal – hangzott el az M1-en.