A pártok is kampányolnak országszerte

 

A Jobbik frakcióvezetője Budapesten arról beszélt: bár arra törekednek, hogy az ellenzéknek mindenhol egy közös jelöltje legyen, ezt nem lehet maradéktalanul megvalósítani. A kormánypártok szerint elérték a céljukat, hiszen minden, legalább 10 ezer lakosú településen állítottak jelöltet. Kósa Lajos kampányfőnök azt mondta: több mint 7 és fél millió választónak lesz lehetősége fideszes, vagy a párt által támogatott polgármesterjelöltre szavazni. A politikus szerint az ellenzék stratégiája pedig megbukott – közölte az M1 Híradó.

Először történelminek nevezte az ellenzéki pártok közötti választási együttműködést a Jobbik szóvivője. Jakab Péter nemsokkal később viszont elismerte, hogy nem volt mindenhol zökkenőmentesen az egyezkedés, és azt is, hogy

képtelenség lett volna mindenhol egy közös jelöltet állítani.

Hajdúszoboszlón például olyannyira nem sikerült, hogy a Jobbik helyi szervezete feloszlatta magát, miután a párt országos elnöksége úgy döntött: Hajdúszoboszlón is beállnak az ellenzék közös jelöltje mögé. Válaszul a helyi jobbikosok kiléptek a pártból, így a fürdővárosban például már nincs helyi képviselte a Jobbiknak.

A Jobbik szóvivője ezt azzal magyarázta, hogy néhányan nem értették meg az összefogás fontosságát.

Gyurcsány Ferenc éppen a Jobbikkal való összefogásról elmélkedett közösségi oldalán. A DK elnöke azt fejtegette, hogy mostanra megszűnt a korábban áthidalhatatlannak vélt távolság a bal- és jobboldali ellenzék között, mert

a Jobbik mérsékeltté vált.

Az újpesti szocialisták viszont nem így látják. Ott az MSZP nemzetiségi tagozatának alelnöke olyannyira nem tudott megbékélni a Jobbikkal, hogy bejelentette: kilép az újpesti MSZP-ből, mert számára elfogadhatatlan az együttműködés – szavai szerint – a szélsőjobboldallal.

„A teljes összefogásra vonatkozó stratégiája megbukott, hatalmas kudarccal indulnak az önkormányzati választáson” – így értékelte az ellenzék jelenlegi állapotát a kormánypártok kampányfőnöke. Kósa Lajos arról beszélt: jelen állás szerint az ellenzék a 10 ezer fő feletti települések mindössze egyharmadában tudott egyáltalán jelöltet állítani, az eredeti célt: vagyis hogy egy ellenzéki jelölt álljon szemben a kormánypártok jelöltével, pedig mindössze 31 településen sikerült elérni.

A Fidesz-KDNP választási kampányáról Kósa Lajos azt mondta: a kormánypárti jelöltekre szinte mindenhol lehet majd szavazni. Majd úgy fogalmazott: ők az ellenzékkel ellentétben az építkezés és a fejlődés pártján állnak.

Szombaton egyébként, a kampány első napján országszerte csaknem 320 ezer ajánlóívet adtak ki a választási irodák.

Több mint 4 ezer ívet pedig már vissza is vittek az irodákhoz.