Elkezdődött a választási kampány

 

Hivatalosan is elkezdődött az önkormányzati választási kampány. Már az első napon csaknem 320 ezer ajánlóívet adtak ki a választási irodák, a jelöltek pedig országszerte elkezdték gyűjteni a támogató aláírásokat. Budapesten Puzsér Róbert azzal kezdte a kampányát, hogy programlopással vádolta meg Karácsony Gergelyt, aki a viták ellenére ismét arról beszélt, hogy minden kerületben közösen indulnak az ellenzéki pártok. Tarlós István szerint a választási összefogás az ellenzéki pártelitek megélhetési biznisze – közölte az M1 Híradó.

„Az ökológiai vészcsengő már csörömpöl, a jövő zöld vagy b…hatjuk” – trágár kifejezéssel próbálta érzékeltetni programjának komolyságát kampánynyitóján Puzsér Róbert.

A főpolgármester-jelölt arról beszélt, hogy élhetőbb Budapestet akar, több zöldfelületet és sétálóövezeteket. Ugyanakkor szerinte ellenfele, Karácsony Gergely ellopta az ő programját és azzal akar hatalmat szerezni. Úgy fogalmazott:

ő tette zöld politikussá Karácsony Gergelyt és azzá, aminek most hazudja magát.

Úgy vélte, kettejük között a döntő különbség a szavahihetőség.

„A program az enyém, ő lopta, ennek megfelelően, ha engem választanak, akkor az végre lesz hajtva, ha őt választják, az értelemszerűen nem lesz végrehajtva. Mert nagyon más a viszonyom a programomhoz nekem és Karácsony Gergelynek. Én azért akarok hatalmat, hogy a programomat megvalósítsam. Karácsony Gergely meg azért akar egy programot, hogy arra hivatkozva hatalmat szerezhessen” – mondta Puzsér Róbert.

Közben Karácsony Gergely is elkezdte főpolgármester-jelölti kampányát, ő szintén programjának zöld elemeit hangsúlyozta. Bár több kerületben is vita van, megint arról beszélt, hogy az ellenzéki pártok és civil szervezetek a főváros minden kerületében közösen indulnak.

 „Elindulunk azért is, hogy visszaszerezzük a budapestiek önbecsülését, akik unják már azt, hogy a fejük felett, nélkülük döntenek legfontosabb kérdésekben. Ez a választás tehát nem arról szól, hogy az ellenzék legyőzi-e a Fideszt, sokkal komolyabb tétje van ennek a választásnak. Arról szól, hogy a budapestiek a sarkukra állnak-e és visszaszerzik az önrendelkezésüket a saját városuk felett” – közölte Karácsony Gergely.

Tarlós István szerint a választási együttműködés nem az ellenzéki érzelmű emberek összefogása, az előválasztásokon ugyanis csak pár százalék volt a részvétel. A harmadik ciklusára készülő főpolgármester az Inforádióban arról beszélt, hogy

az ellenzéki kampány céltalan, helyette reális elképzelésekről és tervekről kellene beszélni.

„Ez a meggyengült ellenzéki párteliteknek a megélhetési biznisze, az alkuja. Ez az összefogás éppen Zuglóban bukott meg a leglátványosabban az elmúlt öt évben. Ott megmutatkozott, hogy ez az ellenzékinek mondott, vagy összefogásnak mondott ellenzéki látszategyüttműködés a gyakorlatban, a mindennapokban, a hétköznapokban mire képes. Ezek a pártok feladták az elveiket, ezeknek a pártoknak már nincs saját eszmerendszerük” – hangsúlyozta a főpolgármester.

Budapesten a főpolgármester-jelöltséghez ötezer érvényes aláírást kell összegyűjteni, legkésőbb szeptember 9-ig.