Egy nap múlva kezdődik az önkormányzati választás kampánya

 

Pénteken kinyomtatták az ajánlóíveket, amelyeken a jelöltek gyűjthetik az aláírásokat a következő két hétben. Elméletileg pénteken már mindenkinek meg kellett kapnia a választási értesítőt, amelyikből kiderül, hogy pontosan hol szavazhat október 13-án. Aki nem kapta meg, a helyi jegyzőnél jelezheti – közölte az M1 Híradója.

Pénteken elkezdték kinyomtatni az ajánlóíveket a választási irodákban. Az önkormányzati és nemzetiségi választásra a jelölteknek és a jelölőszervezeteknek ezeken kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges aláírásokat. Szombattól vehetik át az íveket a jelöltek, az ajánlásokat pedig legkésőbb szeptember 9-én délután négy óráig kell leadniuk az illetékes választási irodában.

Egy választópolgár több jelöltet is támogathat. Bárki felviheti a személyi adatait a választópolgárnak, de saját kezűleg kell aláírnia az ajánlóívet.

A választási értesítőket pedig péntekig mindenkinek meg kellett kapnia. Ezekben szerepel például az is, hogy melyik szavazókörben voksolhat a választó. Akinek mégsem postázták a küldeményt, a helyi jegyzőnél jelezheti.

Aki a voksolás napján nem tartózkodik lakóhelyén, az a helyi választási irodánál október 9-ig kérheti, hogy máshol szavazhasson. Átjelentkezni azonban csak a hivatalosan bejelentett tartózkodási helyre lehet.

A választási kampány hivatalosan szombaton kezdődik. Az önkormányzati választás pedig október 13-án lesz. Szavazni reggel hat és este hét óra között lehet majd. A választási értesítő bemutatása nem feltétele a szavazásnak, ugyanakkor voksolni csak lakcímkártyával lehet, és a választópolgároknak igazolniuk kell személyazonosságukat is. Ezt érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel tehetik meg.

A címlapfotó illusztráció.