Újabb nézeteltérések bonyolítják az ellenzéki összefogást a fővárosban

 

Kőbányán az LMP bejelentette, hogy saját jelölteket indítanak az egyéni körzetekben, a hírek szerint DK-LMP konfliktus lehet a háttérben. A DK-s Varju László azt mondta, hogy októberig még van idő rendezni a konfliktusokat, de azt cáfolta, hogy a Demokratikus Koalíció fúrna bárkit is – közölte az M1 Híradója.

A nézeteltéréseket mielőbb rendezni kell” – erről beszélt a Híradónak a DK országgyűlési képviselője az önkormányzati jelöltekkel kapcsolatban. Varju László arra reagálva mondta ezt, hogy sajtóhírek szerint Gyurcsány Ferencék fúrták meg az ellenzéki összefogást Kőbányán.

Az LMP ugyanis végül önállóan indul a X. kerületben – ezt a párt alpolgármesterségre pályázó képviselője jelentette be közösségi oldalán. Tóth Balázs döntésüket azzal indokolta, hogy a DK-s Gy. Németh Erzsébet megvétózta a megállapodást és befeketítette az LMP-s politikus személyét.


Kőbánya mellett a főváros több kerületében is felbomlottak az ellenzéki megállapodások.

A volt LMP-s politikus, Moldován László egy lapinterjúban a VII. kerület kapcsán úgy fogalmazott, a DK Erzsébetvárosban megzsarolta az MSZP-t, hogy ha nem Niedermüller Péter lesz a jelölt, akkor ők nem támogatják az V. kerületben a jelöltjeiket. Varju László szerint „a DK nem golyóz ki senkit és véget kell vetni a vitáknak.”

Közben Ferencvárosban addig fajultak az ellentétek, hogy előválasztással kellett dönteni az ellenzéki polgármesterjelölt személyéről. Alig 5 százalékos részvétel mellett végül Baranyi Krisztina győzött. Ő korábban választási csalást emlegetett, az ATV-n ugyanakkor arról beszélt, még most sem tudja, kikkel fog együtt dolgozni.

Ferencvárosban mintegy 46 ezer választásra jogosult él, a mostani előválasztáson ebből 2030-an vettek részt. Karácsony Gergely szombaton is arról beszélt, hogy szerinte ez egy jó arány.

Palóc André, a Századvég vezető elemzője szerint nemcsak, hogy alacsony volt a részvételi arány a ferencvárosi előválasztáson, de az ellenzéki összefogás jelöltje, Jancsó Andrea, a Momentum, a Jobbik, az MSZP és a DK támogatása mellett bukott el, a több mint 70 százalékot kapott győztessel szemben. Hozzátette, a IX. kerületi előválasztás ismét megmutatta, hogy inkább széthúzást, mintsem összefogást lehet látni az ellenzéki térfélen.