Nincs valódi ellenzéki összefogás és együtt gondolkodás

 

Önkormányzati választásra készül az ország, a közvélemény-kutatások szerint a Fidesz-KDNP toronymagasan vezet, ám a helyhatósági győzelem nem minden esetben pártszimpátia kérdése, főként a kisebb településeken – hangzott el a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje sajtótájékoztatót tart az őszi önkormányzati választásról Budapesten (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Farkas Örs, az Oeconomus igazgatója szerint semmi sem változott az elmúlt 30 évben, ami a baloldali politikát illeti. Elképzelhetetlen, hogy akik évtizedekig egymás ellen voltak, most képesek lesznek összefogni és kerületeket vagy városokat közösen irányítani.

Nincs valódi együttműködés

Az ellenzéki pártok a választási logikát tekintve gyakorlatilag bevallották, hogyha külön-külön indulnak el a választásokon, akkor semmi esélyük sincs. Valódi együttműködésről és közös gondolkodásról szó sincs az ellenzéki pártokat illetően. Amit csinálnak, az nem más, mint egy színfal felépítése díszlettel, közben pedig

ugyanúgy egymás ellen dolgoznak.

Ha mostani önkormányzati választáson nem lesznek eredményesek az ellenzéki pártok, könnyen lehet, hogy a 2022-es parlamenti választásokat már nem is fogják megérni vagy a megszűnés szélére sodródnak. Ez főleg azokra a pártokra vonatkozik, amelyek nem kapnak külföldről pénzügyi támogatást, kizárólag Magyarországon működnek és kevés nemzetközi kapcsolattal rendelkeznek.

Minél több jelölt van a választásokon, annál sokszínűbb a demokrácia

Kiszelly Zoltán, a XXI. Század Intézet regionális igazgatója elmondta, minél több jelölt van a választásokon, annál sokszínűbb a demokrácia. Ezért mindenképpen jó, hogy Thürmer Gyula, a Munkáspárt jelöltjeként bejelentkezett a főpolgármesteri címért.

A pártnak az mindenképpen előnyös, hogy újra megjelenik a szavazók előtt, hisz jelenleg a támogatottsága a nullához közelít. Hasonló Sermer Ádám esete is, aki a Magyar Liberális Párt színeiben indul a főpolgármesteri címért, azonban pártja támogatottsága igen csekély. A sok induló nem csak a demokrácia sokszínűségére hat, hanem a szavazókat is vonzza a szavazóurnákhoz, hiszen minél több a jelölt, annál nagyobb az esély arra, hogy

többen menjenek el szavazni.

Farkas Örs hozzátette, a ferencvárosi előválasztás jelenleg is folyik. A két induló Jancsó Andrea és Baranyi Krisztina. Utóbbi tavaly részt vett az országgyűlési választásokon, amikor is a ferencvárosi lakosok körülbelül 4 százaléka szavazott rá. Ez azt jelenti, hogy akik ebben a kerületben laknak, azok nem szimpatizálnak az ő politikájával.


A Kossuth Rádió Ütköző című műsora.