LMP: Ne nyissanak meg új olaj- és földgázmezőket!

 

Az LMP frakcióvezető-helyettese arra szólította fel a kormányt, hogy ne nyisson meg új olaj- és földgázmezőket, a feltárásra és kitermelésre kiírt új pályázatokat pedig vonja vissza.

Schmuck Erzsébet csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019-ben több koncessziós pályázatot is kiírt új kőolaj- és földgázmezők feltárására és kitermelésére. A képviselő hangsúlyozta azonban, hogy szakértők szerint ezek a – például Csornán, Győrben, Kisvárdán, Érden található – mezők csak csekély mennyiségű gázt és olajat tartalmaznak.

Közölte: a pályázatok gazdaságilag veszteségesek, miközben komoly környezeti károkat okoznak, a gyorsuló éghajlatváltozás közben inkább a fosszilis energiahordozók kivezetésének érdekében kellene lépéseket tenni.

Továbbá pártjuk kezdeményezi egy vizsgálóbizottság felállítását, ennek arra kellene választ kapnia, milyen körülmények között születtek az említett pályázatok – mondta a frakcióvezető-helyettes.

Tetlák Örs, az LMP érdi szervezetének vezetője azt mondta, hogy az érdi koncessziós kiírás 43 agglomerációs települést és több fővárosi kerületet is érint. A politikus szerint a pályázat veszélyt jelent a fővárosi vízbázisra, s a kis mennyiségű gáz és olaj miatt ezek a koncessziók gazdasági szempontból is értelmezhetetlenek.

Más témában feltett kérdésre válaszolva Schmuck Erzsébet hangsúlyozta, az LMP arra törekszik, hogy az önkormányzati választáson minden körzetben egy ellenzéki jelölt álljon szemben a kormánypártival. Pécsett a DK-n múlott, hogy meghiúsult az együttműködés, ezért az LMP ott önálló polgármesterjelöltet indít – mondta.

Arról még nem döntöttek, hogy Gödöllőn melyik polgármesterjelöltet fogják támogatni – felelte egy újabb kérdésre.

A frakcióvezető-helyettes véleményét arról is kikérték, hogy a Momentum Csepelen kiszállt az ellenzéki összefogásból, mert a szocialisták korábbi polgármesterjelöltjük, Takács Mónika helyett a rágalmazás miatt jogerősen elítélt Szenteczky Jánost indítják. Schmuck Erzsébet hangsúlyozta, hogy Szenteczky Jánost nem büntetőügyben ítélték el.

Hozzátette, a jelölt jelenleg is zajló hűtlen kezelési ügyében eddig még csak elsőfokú ítélet született, ezért abban az esetben őt is megilleti az ártatlanság vélelme. Az LMP várja vissza a Momentumot az egyeztetésekhez – mondta végül.