LMP: A kormány támogassa az éghajlatbarát mezőgazdasági technológiákat!

 

Az LMP az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) friss jelentés alapján arra szólítja fel a kormányt, hogy támogassa az éghajlatbarát mezőgazdasági technológiákat, alakítsa át az agrártámogatási rendszert és növelje a hazai zöldfelületeket.

Schmuck Erzsébet LMP-s országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az IPCC a napokban hozta nyilvánosságra speciális jelentését, amelyben a sivatagosodással, a termőföld leromlásával, az élelmiszerbiztonsággal és a üvegházhatású gázok kibocsátásával foglalkozik, megállapítva, hogy a jelenlegi mezőgazdasági földhasználat jelentős mértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz.

A mezőgazdasági termelés a szén-dioxid-kibocsátás egyharmadáért felel, de az így létrehozott élelmiszerek 30 százaléka hulladékként végzi, miközben a szélsőséges időjárási viszonyok visszahatnak a terméseredményekre – fejtette ki a szakpolitikus, felhívva a figyelmet arra, hogy ha ez a trend folytatódik, akkor az élelmiszerellátás komoly kihívást jelent majd az emberiség számára.

Schmuck Erzsébet, az LMP parlamenti képviselője. MTI Fotó: Illyés Tibor

Schmuck Erzsébet (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Hangsúlyozta: a jelentés szerint a jelenlegi, szántáson, műtrágyázáson és kémiai növényvédő szereken alapuló mezőgazdaság fenntarthatatlan és a termőföld leromlásához vezet.

Elmondta: ez európai zöldek a jelentés kapcsán a közös agrárpolitika reformját, illetve a termőföld védelmét sürgetik, az LMP pedig arra hívja fel a magyar kormány figyelmét, hogy a hazai helyzet kritikusabb, mert Magyarországon a felmelegedés az átlagosnál magasabb és nagy a termőföld leromlását okozó szántóföldi mezőgazdaság aránya.

Schmuck Erzsébet közölte, az LMP ezért három területen vár sürgős intézkedést a kormánytól: az agrártámogatási rendszer átalakításában, az éghajlatbarát mezőgazdasági technológiákra való átállásban és a zöldfelületek növelésében.

A képviselő az LMP nevében arra szólította fel a kormányt, hogy csak olyan közös európai agrárpolitikát támogasson, amely érdemi lépéseket tesz a mezőgazdasági támogatások átalakítására, és amely az éghajlatbarát megoldásokat alkalmazók számára csoportosítja át a forrásokat.

Az LMP szakpolitikusa sürgette a kormányt, hogy tegyen lépéseket az éghajlatbarát mezőgazdasági technológiák, így a talajtakarásos termesztési módok támogatására, gondoskodjon arról, hogy ezek az ismeretek bekerüljenek a képzésbe és eljussanak a gazdákhoz, illetve hozzon létre tájközpontokat, ahol a gyakorlatban is elsajátítható lesz ez a tudás.

Az LMP – folytatta – arra is felkéri a kormányt, hogy azonnal hirdessen zöldfelület-felhasználási moratóriumot, a zöldmezős beruházások gyakorlatát cserélje barnamezős beruházásokra, minden még meglévő zöldfelületet óvjon meg és támogassa az ökológiai szemléletű erdősítést.

Schmuck Erzsébet a csepeli ellenzéki összefogásból kiváló Momentumra vonatkozó kérdésre azt mondta: az LMP visszavárja a Momentumot a tárgyalóasztalhoz. Az LMP szerint olyan ember nem válhat jelöltté, aki ellen jogerős ítélet születik bűnügyi eljárásban, de mindenkit megillet az ártatlanság vélelme – fűzte hozzá ugyanakkor.