Ellenzéki összefogás Csepelen: nem tisztult a kép

 

Nem lett tisztább a kép arról, hogy hogyan is áll az ellenzéki összefogás Csepelen. Ugyan Karácsony Gergely pénteken bejelentette, hogy megállapodtak, de pár perccel később egyik szövetségese már meg is cáfolta ezt. A Momentum ugyanis nem kér a szocialisták alpolgármester-jelöltjéből. A közösnek mondott polgármesterjelölt az egyik tévéstúdióban beszélt arról, hogy ő igazából már nem is érti, kinek mi a problémája – közölte az M1 Híradója.

Bizakodva nyilatkozott pénteken az ATV-nek a csepeli közös ellenzéki polgármesterjelölt. Erdősi Éva értetlenül áll a pártok közötti vita előtt, szerinte ugyanis a 21. kerületi összefogással nincsen semmi gond.

Nem is értem, hogy tulajdonképpen mi a kérdés itt, és hogy miért mentünk el személyeskedésbe – jegyezte meg. Azt mondta: ha a pártok vitáznak is, ő nagyon boldog, például azért, mert Karácsony Gergely mellett politizálhat.


Vagyis azzal a politikussal, aki tavasszal még nem tudta, hol van Csepel. A főpolgármester-jelölt akkor azt hitte, hogy a kerület Dél-Pest helyett északon van.

Péntekre végül úgy tűnt, megtalálta Csepelt, és Erdősi Évával közösen jelentette be, hogy minden kerületben teljessé vált az összefogás. Csakhogy még a sajtótájékoztatón kiderült, hogy ez nem igaz.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke ugyanis elismerte, hogy a Momentum kihátrált az együttműködésből, mert szerintük a csepeli szocialistáknál leszerepelt, bűncselekmények gyanújába keveredett vezetők vannak.

A sajtóhírek szerint az alpolgármesterként induló Szenteczky Jánost például korábban első fokon hűtlen kezelésért, jogerősen pedig rágalmazásért is elítélték.

A Momentum csütörtök este azt írta: amennyiben az MSZP-nek nem a helyi kiskirályok etetése a legfontosabb, akkor továbbra is nyitottak az együttműködésre.

Egy méltányolható, ám de elhamarkodott fiatalos lendület vezetett ahhoz a nyilatkozathoz. Van még idő meggondolni, van még idő arra, hogy a józanész győzzön – így reagált Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke. A szocialista párt hétfőig adott haladékot a Momentumnak, a szocialisták ugyanis úgy vélik, Szenteczky János személye teljesen vállalható.

Ahogy a Párbeszéd szerint is. Az összefogás körüli vitákat a párt szóvivője az ATV-ben egy szobafestős hasonlattal magyarázta. Barabás Richárd úgy fogalmazott: ha a szoba ki van festve, akkor a sarokban lévő foltok nem számítanak.