Az MSZP védené a Suzukinál dolgozó magyarok érdekeit

 

Az MSZP a magyar Suzuki gyárban dolgozók érdekeinek védelme ügyében levéllel fordult a cégcsoport japán vezetőjéhez, valamint törvénymódosítást kezdeményez az Országgyűlésben – jelentette be Komjáthi Imre, a párt alelnöke és Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szerdán sajtótájékoztatón.

Komjáthi Imre elmondta: a Suzuki stratégiai partnere a kormánynak, azonban az erről szóló szerződésben nem szerepel a magyar munkavállalók érdekvédelme. Az MSZP ezért ősszel törvényjavaslatban kezdeményezi, hogy stratégiai partnerséget csak olyan céggel lehessen kötni Magyarországon, amely nemcsak megtűri, hanem támogatja is a szakszervezetek létrejöttét – közölte.

Felidézte: idén februárban ugyan megalakult a Vasas szakszervezet alapszervezete a gyárban, azonban az alapító titkárt másnap biztonsági őrökkel kísérték ki a cég telephelyéről és azóta is munkaügyi per folyik az ügyében. Az MSZP alelnöke úgy vélte: az alaptörvényt és a munka törvénykönyvét is sérti, hogy a Vasas szakszervezet alelnökét azóta sem engedték be a gyárba, illetve, hogy a Suzuki vezetése elzárkózik attól, hogy a munkavállalók érdekvédelmi szervezete működhessen a cégnél.


Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke (b) és Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. augusztus 7-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője arról számolt be, hogy az Európai Parlament közlekedési bizottságának alelnökeként nemrégiben levelet kapott Toshihiro Suzukitól, amelyben a cég elnöke megköszönte a magyar Suzuki gyár érdekében nyújtott támogatását az autóiparra vonatkozó széndioxid-kibocsátás szabályozásával kapcsolatos európai döntéshozatali mechanizmusban.

Közölte, válaszlevelet írt a Suzuki elnökének, amelyben jelezte, az eddigi partnerségi kapcsolat megbicsaklik, ha a magyar munkavállalók jogait, érdekeit, munkakörülményeit, illetve a szakszervezet-alapítási lehetőségeit csorbítja a gyár. Hozzátette: a levében azt is kérte, hogy a cégcsoport központja folytasson le vizsgálatot a magyar gyárral kapcsolatban, mert elfogadhatatlan, ahogyan a magyar munkavállalókkal viselkednek.

Kérdésre válaszolva Ujhelyi István tagadta, hogy a ferencvárosi ellenzéki előválasztáson a szocialista jelöltet csalással vádolta ellenfele. Hozzátette: szerte az országban az ellenzék együttműködése lehetőséget ad arra, hogy „kibillentsék a fideszes kiskirályokat a települési polgármesteri és önkormányzati székekből”, azonban ettől fél a kormányzat, ezért „hangosít fel” egy-egy meg nem született megállapodással kapcsolatos vitát, mint a ferencvárosi is. Ujhelyi István szerint ezen azonban napokon belül túl lesznek.

Ujhelyi István szintén kérdésre cáfolta, hogy tárgyaltak Hunvald Györggyel arról, hogy Erzsébetvárosban képviselőjelöltként támogatnák.