A klímavészhelyzet megállapítását kéri a kormánytól az LMP

 

Az LMP elvárja a kormánytól, hogy állapítsa meg Magyarországon a klímavészhelyzetet – mondta az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.

Schmuck Erzsébet az elmúlt hetek szélsőséges időjárási viszonyai, valamint a helyi, országos és globális szinten júliusban megdőlt hőmérsékleti rekordok kapcsán sürgős cselekvésre és az LMP javaslatainak befogadására szólította fel a kormányt.

Elmondta: az LMP azt szeretné elérni, hogy 2030-ra ne 40, hanem minimum 50 százalékos szén-dioxid-kibocsátás csökkentést vállaljon Magyarország. Az LMP arra bátorítja a kormányt, hogy a szeptemberi New York-i klímacsúcson „határozott, és ha kell radikális” vállalásokat tegyen meg, olyanokat, amelyek a magyar emberek érdekét szolgálják – tette hozzá.

Az ellenzéki politikus azt javasolta a kormánynak, hogy még augusztus végéig hívjon össze egy klímakerekasztal tanácskozást a tudomány, az ágazatok, az önkormányzatok, a parlamenti pártok, valamint a Momentum képviselőinek részvételével, és közösen tekintsék át a tervezett vállalásokat.

Schmuck Erzsébet hangsúlyozta: az LMP szerint itt az ideje, hogy a kormány komolyan vegye az éghajlatváltozást.