Civil összefogás Óbudán

 

Bús Balázs, a III. kerület polgármestere bemutatta az őszi önkormányzati választáson induló képviselő-jelölti csapatát, amelyben 4 civil szervezeti képviselő is jelöltséget kapott. A FIDESZ-KDNP és a Bús Balázs Óbudáért Egyesület jelöltjeit több mint 20 civil szervezet támogatja.

Bús Balázs beszédében felidézte: a III. kerületben összesen 22 milliárd forintot fordítottak különböző beruházásokra az elmúlt öt évben.

A kormány 13 milliárd forinttal támogatta az óbudai fejlesztési elképzeléseket 2,5 milliárd önrész mellett, az európai uniós támogatás 3 milliárd forintot tett ki 1,2 milliárd forint önrész mellett, míg a fővárosi támogatások összege 1,3 milliárd forint volt 1 milliárd forintos önrész mellett.

Óbuda-Békásmegyeren ebben az önkormányzati ciklusban 66 ezer négyzetméter nagy felületen történt útjavítás, szőnyegezés 2,1 milliárd forint értékben, míg 150 ezer négyzetméter teljes útjavítás valósult meg kb. 6 milliárd forint értékben. A járdák 7500 négyzetméteren újultak meg, és 6500 új fát ültetett el az önkormányzat.

A polgármester a fentiek mellett kiemelte a szociális ágazat eredményeit is, éves szinten 2,5 milliárd forintot fordít az önkormányzat a szociális biztonságra.

Az önkormányzat 327 lakást pályázati úton, 114 lakást krízis alapon biztosított a rászorulóknak, a Családok Átmeneti Otthonából 62 család tudott kiléptető lakásba menni, ebből 32 önkormányzati bérlakásba került. Így 32 család hagyhatta maga mögött a hajléktalan létet.

20 évig kellett várni 

Bús Balázs beszámolt a lezárult, vagy folyamatban lévő fejlesztésekről is. Ezek közül a legfontosabbként a Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér első ütemének befejezését emelte ki, amely az új csarnoképület átadásával áprilisban fejeződött be. A kormányzati támogatással megvalósult projekt II. üteme jövőre zárul le.

Hangsúlyozta a fővárossal való együttműködés fontosságát is, amely a Tér_Köz pályázat keretében támogatja a városrész elképzeléseit. Kiemelte: 20 évig a fővárosban ilyen jellegű forrást nem tudott a kerület igénybe venni.

Óbuda-Békásmegyer emellett az Egészséges Budapest Program keretében közel 5 milliárd forint támogatást kap a kormányzattól, ezt az összeget az önkormányzat a Szent Margit Rendelőintézet felújítására fordítja, míg az önkormányzat által életre hívott Örlős Endre program keretében a háziorvosi rendelők újulnak majd meg.

Változott a szemlélet

A polgármester kiemelte: fontos emlékezni, hogy Óbuda-Békásmegyer honnan indult, hiszen a szocialista kormány 2007-ben meg akarta szüntetni a Margit Kórházat. Ekkor kezdődtek el a Szent Margit Szakrendelőben azok a fejlesztések, amelyek lehetővé tették pl. az egynapos sebészetet. Mióta pedig a Szent Margit Kórház önálló lett, Óbuda-Békásmegyer támogatásban részesíti.

Bús Balázs a legfontosabb szemléletbeli változásnak a négy éve elindított közösségi tervezést tartja, amelynek keretén belül 33 projektet valósított meg az önkormányzat, bevonva a helyi lakosságot, civil szervezeteket, vállalkozókat.

Együttmûködés nélkül nem megy

A polgármester a következő időszak legfontosabb feladatai közé sorolta a Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér fejlesztésének befejezését, a közösségi tervezés gyakorlatának folytatását, valamint a különböző infrastrukturális beruházások megtervezését. 

Tovább fejlesztené a szociális ágazat szolgáltatásait is, továbbá fontosnak tartja a lakótelepeken a parkolás és a közlekedés újragondolását, valamint az erőteljes zöldítést.

Bús Balázs kiemelte, hogy ezeket az elképzeléseket az önkormányzat önmaga nem képes megvalósítani, a források megszerzéséhez mindenképpen szükség van a fővárossal és a kormányzattal való együttműködésre. Hangsúlyozta: Tarlós István főpolgármester szinte mindig a kerületi fejlesztések mögé áll, és sok segítség érkezik Varga Mihály pénzügyminisztertől, a kerület országgyűlési képviselőjétől is.

Az alkalmasság a legfontosabb

Bús Balázs beszéde után bemutatta a képviselő-jelöltként induló csapatát: a 16 fő egyéni kerületi jelölt között 8 új személy van. Érdekességképpen hozzátette, hogy a 16 aspiráns közül hét nő és kilenc férfi, azonban a kiválasztásnál a jelöltek alkalmassága volt a fontos. Kiemelte: a következő önkormányzati választáson jelöltként indulni tervezők között sokan eddig is sokat tettek Óbudáért, illetve többen civil szervezetekből érkeztek.

Az új jelöltek között szerepel és civil szervezetek vezetői közül érkezett Sinkó Andrea, az Óbudai Wellnes és Diáksport Egyesület elnöke, olimpikon, világbajnoki 5. helyezett, huszonhatszoros országos bajnok, Gyepes Ádám, a Római Sport Egyesület társvezetője, Bogár Ildikó, a Civil Ház vezetője, valamint dr. Varga József állatorvos, az Elveszett Állatok Alapítvány kuratóriumának elnöke és a Ganz Óbuda Vízisport Egyesület elnöke.