Durva megszorításokat hoztak volna az ellenzéki javaslatok

 

Nemcsak a családokra, hanem a vállalkozásokra, így végső soron az egész magyar gazdaságra hatással lett volna, ha az Országgyűlés – ellenzéki javaslatra – csökkentette volna a családtámogatásokat – erről beszélt az M1 Híradónak egy szakértő.

A hét elején Dömötör Csaba államtitkár is arról beszélt, hogy

durva megszorítási javaslatok

voltak az ellenzéki módosító indítványokban, amelyeket a jövő évi költségvetéshez nyújtottak be.

Hozzávetőleg 800 ellenzéki ötlet érkezett

Adótervek sokasága, valóságos adócunami érte a kormányt az ellenzék részéről, amikor a parlament elkezdte tárgyalni a 2020-as költségvetést. Hozzávetőleg 800 olyan ellenzéki ötlet érkezett az Országgyűléshez, amire a kormány azt mondta, hogy átgondolatlanok és kidolgozatlanok – közölte Szilágyi Béla, a Híradó gazdasági szakújságírója az M1-en.

A módosító javaslatok szerint, ha a kormány elfogadta volna azokat, akkor 2020-ban

több mint egy tucat új adót vezettek volna be,

illetve ennél is több adó mértékét emelték volna, valamint a rezsidíjak is emelkedtek volna.

Az ellenzéki pártok hozzányúltak volna a családi adókedvezményekhez is, miközben a kormány jövőre csaknem 400 milliárd forintot hagy a családoknál. 2020-ban több száz milliárd forinttal emelkedtek volna a lakossági kiadások, vagyis, amit a kormány 2010 óta a családoknál hagyott, azt az ellenzéki pártok visszavették volna – mondta.

A kormány szerint átgondolatlan ötletekről van szó

A családoktól és a vállalkozásoktól is sok pénzt – elemzők számításai szerint összesen több ezer milliárd forintot – vett volna el az ellenzék, ha a jövő évi költségvetéshez az általuk benyújtott mintegy 800 módosító javaslatot megszavazta volna az Országgyűlés. A kormány szerint átgondolatlan és kidolgozatlan ötletekről van szó, amelyek adóemeléseket, megszorításokat okoztak volna.

A Pénzügyminisztériumban kiszámolták, hogy az ellenzéki pártok javaslatai alapján a rendkívüli kormányzati intézkedésekre elkülönített összeget

tízszer költötték volna el,

az országvédelmi alapot, ami az ország biztonságát szolgálja, pedig két és félszer.

Több új adót vezettek volna be

Az ellenzéki pártok közül többen új adókat is bevezettek volna, csak a Párbeszéd majdnem féltucatot, így például a karbonadót, az oligarcha adót, a milliárdosok vagyonadóját, az offshore adót vagy a nagybirtokosok adóját.

De Karácsony Gergely pártja többek között hozzányúlt volna a 2011 óta jól működő személyi jövedelemadóhoz is, aminek mértéke Magyarországon az Európai Unióban az egyik legalacsonyabb. Vélhetően két kulcsossá tennék és jobban megadóztatnák a magasabb jövedelműeket, ennek azonban az adószakértő szerint több káros következménye is lehet.

Több ellenzéki párt

hozzányúlna a gyermekkedvezményekhez is,

ami nem csak a családokra lenne hatással, hanem a gazdaság teljesítményére is.

Az eddigi családtámogatási modell ösztönözte a gyermekvállalást,  a házasságokat és a családalapítást. Ez pozitív hatással volt magára a gazdaságra is. Amennyiben a magyar családoktól az ellenzéki javaslatoknak megfelelően visszavenné a kormány ezeket a pénzeket, abban az esetben maga a gazdasági növekedés is megtorpanna – nyilatkozta Farkas Örs, az Oeconomus igazgatója az M1-nek.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A kormány az ellenzéki javaslatok közül egyet sem támogatott

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfőn arról beszélt, hogy az ellenzéki, és ezen belül is a Párbeszéd, elképzelései durva megszorításokat hoznának magukkal.

„Újra a munkából élők nyakába akar óriási terheket rakni. A vállalkozások nyakába akar óriási terheket rakni, és hogyha ez nem lenne elég, akkor

el akarják törölni a mostani családtámogatási rendszert,

tehát ugyanott folytatnák, ugyanazt a politikát folytatnák, mint amit a baloldal 2010-ben abbahagyott” – fogalmazott Dömötör Csaba.

A kormány az ellenzéki javaslatok közül egyet sem támogatott, és azokat az Országgyűlés sem fogadta el – hangzott el az M1-en.