Szanyi: Az MSZP elnöksége már csak a megmaradt pártvagyonra koncentrál

 

Hiába fenyegetik kizárással, úgy tűnik, nem áll le Szanyi Tibor az MSZP jelenlegi vezetésének bírálatával. A napokban egy interjúban arról beszélt, hogy a szocialista vezetők már csak a „maradék pártvagyonra” koncentrálnak. Szanyi Tibor szerint a Gyurcsány Ferenc-féle őszödi beszéd jelentette a fordulatot: az MSZP azóta szenved, sőt „úgy tűnik, bele is pusztul” – közölte az M1 Híradója.

Cikkünk frissült. 

Az idei európai parlamenti választás maga volt a megsemmisülés, mert a Párbeszéd szavazatait levonva az MSZP a parlamenti küszöbön táncol – erről beszélt Szanyi Tibor a Munkások Újságjának adott interjújában.

A szocialista politikus kitért arra is, hogy az elmúlt 21 év nem volt sikertörténet az MSZP szempontjából. Azt mondta, bár tudott azonosulni Medgyessy Péter törekvéseivel, a Gyurcsány-kormány megalakulásától kezdve sok vitája volt az MSZP vezetőivel. Fordulópontnak nevezte a 2006-os őszödi beszédet is, ami szerinte csak súlyosbított a szocialisták helyzetén és gyakorlatilag kitörölte a pártot az önkormányzati dimenzióból.

Szanyi Tibor úgy fogalmazott: 

ezt szenvedjük azóta is, sőt, úgy tűnik bele is pusztulunk.

Szanyi Tibornak ez már a sokadik kemény kritikája a májusi európai parlamenti választás óta. Azután ostorozza pártját, hogy mindössze 6,61 százalékot értek el, majd a megszerzett egy mandátumot sem neki, hanem Ujhelyi Istvánnak adták.

Nyílt leveleiben például degenerálódó belterjes klubhoz hasonlította az MSZP-t, de többször kifejtette azt is, hogy Tóth Bertalan és „elnöki klikkje” teszi tönkre a szocialistákat.

Szanyi Tibor legfrissebb interjújában úgy fogalmazott, hogy az MSZP-t az ezredfordulón alkotó közösség 90 százaléka elhagyta,

a vezetőség pedig már csak a maradék pártvagyonra, az egy-két önkormányzati pozíció megszerzésére koncentrál.

Az M1-nek nyilatkozó elemző szerint a szocialisták sorozatos baklövéseit csak tetézte az idei kampány. Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány elemzője azt mondta: ez volt a legelhibázottabb kampány a rendszerváltozás után.

Az M1 Híradója szerette volna, ha az MSZP reagál Szanyi Tibor legújabb kijelentéseire, de a szocialisták egyelőre nem válaszoltak a nekik küldött levélre.