Századvég: a budapestiek szerint Karácsony nem alternatíva

 

Lesújtó véleménnyel vannak a budapesti választók Karácsony Gergelyről - ez derül ki a Századvég legfrissebb elemzéséből, amely szerint a fővárosiak nem tekintik Tarlós István reális kihívójának a zuglói polgármestert. Karácsony Gergely miatt azért is nehéz helyzetbe kerülhet ősszel az ellenzék, mert eddig a DK és a Momentum is ellene kampányolt, most pedig azt kérik a választóiktól, hogy őt támogassák. A feszültség már több kerületben is érezhető, az ellenzéki pártok között az elmúlt napokban Ferencvárosban és a belvárosban is kiéleződtek az ellentétek.

A ferencvárosi összefogást méltatta a momentumos Kerpel-Fronius Gábor szombaton, annak ellenére, hogy a Momentum az egyik olyan párt a kerületben, amelyik a saját polgármesterjelöltje mellett kampányol. Miközben a kilencedik kerületben jelenleg is legalább két induló van, Kerpel-Fronius szerint sikeres az ellenzék közös jelöltállítása

„Az a célunk, hogy összpárti megállapodásokat kössünk és tényleg ismert és hiteles emberek tudjanak elindulni az önkormányzati képviselői helyekért, a polgármesteri helyekért” – hangoztatta a Momentum képviselője.

Csakhogy Ferencvárosban a pártok eddig nem tudtak megegyezni, hogy a momentumos Jancsó Andrea vagy a Karácsony Gergely és a Kétfarkú Kutyapárt által támogatott Baranyi Krisztina polgármester-jelöltsége mögé álljanak be. Ez azt jelenti, hogy a kerületben hamarosan előválasztást kell tartani, de a jelölt személyén kívül a pártok a voksolás körülményeit sem tisztázták.

Hasonlóan alakul a helyzet az ötödik kerületben is, ahol elvileg az MSZP indítaná Tüttő Katát polgármesterként. Ezt viszont sem a Jobbik, sem pedig a Liberálisok nem fogadták el, és mindkét párt azt tervezi, hogy saját jelöltet is indítanak.

A liberális Szabadai Viktor szerint viszont nem ők azok, akik felrúgták a megállapodást, pártja ugyanis már tavaly jelezte, hogy versenybe szállna a kerületvezetésért. Mint mondta, sokkal inkább az MSZP-Párbeszéd az, ahol nem tartották a szavukat.

„Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani, hogy egy klasszikust idézzek. Hát most ebben a helyzetben a Magyar Szocialista párt nem tűnik tisztességesnek” – közölte a Magyar Liberális Párt polgármesterjelöltje.

Közben a pártszövetség főpolgármester-jelöltje kampányfilmekkel próbálja megnyerni a budapestiek szavazatait. A kisfilmben a Gyurcsány Ferenc utódjaként hivatalba lépő Bajnai Gordon is megjelenik, a videó elején pedig tényként közlik, hogy a következő főpolgármester neve K-val kezdődik.

A budapestiek szerint viszont Karácsony Gergely nem alternatíva – ez derül ki a Századvég legfrissebb kutatásából. A közlemény szerint a megkérdezettek több mint fele véli úgy, hogy Tarlós Istvánt alkalmas és erőskezű városvezető, szemben balliberális kihívójával, Karácsony Gergellyel, aki a válaszadók szerint csődközeli helyzetbe kormányozta Zuglót és csak saját politikai karrierjének építésén fáradozott. A Századvég Alapítvány szerint a fővárosi ellenzék kilátástalanságát tovább fokozza, hogy az előválasztásokon Gyurcsány Ferenc pártja és a Momentum heves kampányt folytatott Karácsony Gergely ellen, most pedig mégis azt várják el a szavazóiktól, hogy támogassák egykori ellenfelüket.