Mi Hazánk: Nagy Ferenc kapjon méltó helyet a történelemoktatásban

 

A Mi Hazánk Mozgalom és a Független Kisgazdapárt azt követeli a kormánytól, hogy Nagy Ferenc volt miniszterelnök kapja meg az őt megillető helyet az állami emlékezetpolitikában.

Apáti István független országgyűlési képviselő közölte: azt is követelik, hogy nyilvánítsák emlékházzá és újítsák fel a kisgazda politikusnak a Baranya megyei Bissén található szülőházát, illetve kapjon szobrot a második magyar köztársaság első miniszterelnöke. Továbbá arra kérik a kormányt, gondoskodjon arról, hogy Nagy Ferenc a történelemoktatásban is kapjon méltó helyet, a külügyi tárca pedig vegye fel a kapcsolatot az Egyesült Államokban élő hozzátartozókkal – tette hozzá.

Apáti István emlékeztetett: Nagy Ferenc nevéhez fűződik az ország háború utáni újjáépítésének megszervezése, a forint bevezetése, illetve ezzel összefüggésben a hiperinfláció megfékezése. Úgy vélekedett, mindkét szélsőséges világrend, az is, amelyik faji, etnikai alapon és az is, amelyik osztályalapon gerjesztett gyűlöletet, mérhetetlen károkat okozott a politikusnak és családjának.


 Fia életével zsarolták

Végül a kommunisták, akik kisebbik fia életével zsarolták, kémfilmekbe illő körülmények között a svájci-osztrák határon egy szállodai levélpapíron íratták meg vele a lemondólevelét – idézte fel.

Az FKGP képviseletében Paulina László hangsúlyozta: Nagy Ferenc azt követően lett az ország miniszterelnöke, hogy az FKGP 57 százalékkal nyerte meg az 1946-ban rendezett országgyűlési választásokat. Programjában szerepelt többek között a szovjet csapatok kivonása Magyarországról – fűzte hozzá.

Rehabilitálják Nagy Ferencet

Emlékeztetett arra, hogy lemondását követően magyar állampolgárságától és vagyonától is megfosztották Nagy Ferencet. Ezért az FKGP levélben arra kéri az igazságügyi minisztert, hogy rehabilitálják a volt miniszterelnököt – mondta a politikus.

Nagy Ferenc 1903-ban született a Baranya megyei Bissén és 1979-ben hunyt el az Egyesült Államokban a virginiai Herndonban. A politikus 1946. február 4-étől lemondásáig, 1947. június 1-jéig volt Magyarország miniszterelnöke.