A környezetvédelemről és a közlekedésről szól a belvárosi liberális polgármester-jelölt programja

 

A Belváros zöldítése, a köztisztaság és a közlekedés áll az V. kerületi liberális polgármester-jelölt programjának fókuszában.

Szabadai Viktor, a Magyar Liberális Párt budapesti ügyvivője és V. kerületi polgármester-jelöltje csütörtökön az Erzsébet téren ismertette vállalásait.

Azt mondta, a tér a sok fával, zöld területtel jó példa arra, hogyan nézhet ki Belváros-Lipótváros, ellentétben a szomszédos József nádor térrel, ahol jelenleg is zajlik a térkövezés. Hozzátette: polgármesterré választása esetén a kerület csatlakozna a 10 millió fát Magyarországon elnevezésű akcióhoz, és évente ezer fát ültetnének a kerületben a jobb hőérzet, a levegő tisztasága és a jobb minőségű élet érdekében.


Szabadai Viktor elmondta: meg kell szüntetni azt a jelenlegi állapotot, hogy 23 kerületi cég, valamint a Főkert és az FKF Zrt. foglalkozik a hulladék elszállításával, a hulladéktárolók telepítésével, karbantartásával. Számon kérhető, átláthatóan működő, egységesített budapesti hulladékbegyűjtésre lenne szükség – hangoztatta.

A jelölt közölte azt is, polgármesterként a fővárossal egyetértésben arra törekedne, hogy a kerületben csak elektromos meghajtású buszok közlekedjenek a ciklus végére.

Kérdésre válaszolva Szabadai Viktor szólt arról is, az idősek ellátása ugyan nem rossz a kerületben, de polgármesterként tovább javítana rajta.

Arra a felvetésre, hogy az V. kerületben indul a baloldali ellenzék jelöltjeként Tüttő Kata, a Jobbik jelöltjeként Losonczy Pál, valamint a Liberálisok képviseletében ő, Szabadai Viktor kiemelte: nem ő „indult rá másra”, ő már a tavalyi időközi választáson is indulni akart.

Hozzátette: súlyos politikai hibának tartja, hogy az MSZP Tüttő Katát indítja jelöltként. „Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani” – indokolt.

Jelezte, ő személy szerint nem akar visszalépni, de egy politikai közösségnek a tagja, így a döntés nem csak az övé.

A politikus a Karácsony Gergelyre és a zuglói parkolási botrányra vonatkozó kérdésre elmondta, véleménye szerint nyílt, piaci verseny meghirdetése lenne a megoldás a problémára, ahol egyenlőek a feltételek és átlátható a döntéshozatal, de ez messze van Karácsony Gergely javaslatától.